Za nedostavěnou cyklostezku na Konicku padlo obvinění z dotačního podvodu

2. duben 2015

Dvoumilionový dluh a obvinění z dotačního podvodu. I to je jeden z pohledů na cyklotrasu mezi Kostelcem na Hané a Konicí. Stezku měla postavit obecně prospěšná společnost Romže, která v roce 2008 inkasovala dotaci. Nakonec se ale zjistilo, že trasu nevybudovala tak, jak slibovala. Policie obvinila jejího bývalého šéfa.

Trestní oznámení podal v roce 2013 sám krajský úřad poté, co oddělení kontroly zjistilo v obecně prospěšné společnosti prohřešky. Společnost špatně nakládala s dotací ve výši 1,7 milionu korun.

Podle svědectví, které se podařilo Českému rozhlasu získat, ale tehdejší krajští představitelé měli vědět o tom, že se cyklostezka z dotací nestaví tak, jak má.

Upozornil je na to už v průběhu vyplácení peněz Richard Benýšek, majitel společnosti Bělecký Mlýn. Přes jeho pozemky totiž podstatná část cyklostezky měla vést: „Olomoucký kraj o celé problematice velice dobře věděl, protože já jsem jeho vrcholné představitele upozorňoval na skutečnost, že se tam v kauze cyklostezka Kostelec na Hané – Konice dějí nepravosti. Odpověď pana hejtmana Tesaříka byla něco v tom smyslu, že se nic neděje, že si tu záležitost prověřili a že je všechno naprosto v pořádku.“

Tehdejší hejtman Martin Tesařík o takovém upozornění neví. Na dotazy Českého rozhlasu odpověděl esemes zprávou, že o zmiňované záležitosti mu není nic známo. Za chod Krajského úřadu a tedy i kontrolu dotací odpovídá podle Tesaříka jeho ředitel.

Současný šéf společnosti Romže Jiří Kastner nechce o situaci před lety spekulovat. S krajem, respektive ministerstvem financí, se ale soudí. Napadá rozhodnutí, že má dotace vrátit. „Poskytování dotací mělo nějaké podmínky. Jenomže úplně ty podmínky úplně nesplňoval a přesto ty dotace byly dál poskytovány a byly zneužity tak, jak byly zneužity. Skutečnost je taková, že vedeme tři soudy s tím, že kraj na nás uvalil exekuci. Jenomže „ops“ je naprosto bezzubá, protože cokoliv dělá, je pod exekucí kraje.“

autor: tas
Spustit audio