Začala oprava hřbitova v Hranicích. Po hřbitovní zdi přijdou na řadu chodníky i parkoviště

24. červenec 2017

Kamenná zeď v havarijním stavu, rozbité chodníky i problémy se spodní vodou. Městský hřbitov v Hranicích dlouhé roky čekal na celkovou rekonstrukci. Její první etapa konečně začala. Lidé si tam musí zvyknout na několikaletou přítomnost dělníků.

Právě se opravuje historická kamenná zeď stojící v těsné blízkosti desítek hrobů. „Teď máme zdokumentované i technicky popsané všechny hroby, následuje technické zabezpečení jednotlivých pomníků. Provádíme bednění, protože při demolici části zdi by mohlo dojít k poškození,“ popisuje vedoucí dělníků Milan Sehnalík.

Jeho lidé právě balí náhrobky do igelitových fólií, jeden z nich patří i rodině Magdaleny Havlové. „Přišla jsem sem první den a zrovna jsou u našeho hrobu. Zatím se k tomu chovají velmi něžně, takže jsem spokojená,“ říká k dosavadnímu průběhu oprav paní Havlová.

Stejně jako další lidé opravu hřbitovní zdi vítá. Ta je totiž v některých místech v havarijním stavu. „Je to poměrně velký úsek, od smuteční síně směrem ke vstupu. Zeď už je různě poslepovaná. Prorůstají tam i rostliny a jejich kořenové systémy zeď narušují. Problém je, že ta zeď je historická, kamenná, takže to není úplně jednoduchá práce,“ uvedl mluvčí Hranic Petr Bakovský.

Rekonstrukce proběhne na etapy a potrvá několik let

Hranický hřbitov netrápí jen poškozená zeď, ale třeba i rozpraskané chodníky nebo problémy se spodní vodou. To všechno mají vyřešit další etapy rekonstrukce. „Hřbitov tu rekonstrukci nezbytně potřebuje, protože už desítky let tu nic zásadního neproběhlo, kromě základní údržby zeleně. Ale i ta už vyžaduje zásadnější obnovu a úpravu,“ doplnil Bakovský.

Hranice oprava hřbitova

Součástí velké opravy hřbitova bude podle něj i zvětšení parkoviště a pořízení nového mobiliáře. „Je to věc, která se nedá udělat naráz z hlediska provozu, protože ten hřbitov musí dále fungovat. Nemůžeme to tady zavřít a vrhnout se na to najednou,“ uzavírá mluvčí města.

Kdy přesně dělníci ze hřbitova zmizí, se zatím neví. Kompletní rekonstrukce může trvat i několik let. Jen v tomto roce přijde město Hranice na víc než 11 milionů korun.

Spustit audio