Začíná akademický rok. Na Univerzitě Palackého v Olomouci přivítají 7 tisíc nových studentů

18. září 2017

Přes dvacet tisíc dočasných obyvatel dnes přibyde v Olomouci. Právě totiž začíná nový akademický rok. Návrat vysokoškoláků je znát všude ve městě - v okolí univerzitních budov, v centru i v městské hromadné dopravě. Vítají je hlavně provozovatelé kaváren, barů a restaurací. Některé z podniků se na studentskou klientelu přímo zaměřují.

Opět plné je po vysokoškolských prázdninách studentské bistro v budově univerzitní knihovny. „Letní měsíce jsou v rámci celoročního provozu samozřejmě slabší. Myslíme na to, jaká cílová skupina sem převážně chodí, a snažíme se jí tu nabídku přizpůsobit. V létě jsme některé věci z nabídky vypustili,“ říká provozovatelka bistra Barbora Hodúrová.

Vysokoškoláci sem chodí nejen na kávu nebo jídlo mezi přednáškami, ale bistro využívají i jako místo k setkávání. „Studentské spolky tady pořádají různé akce. Máme tady systém přednášek,“ dodává Hodúrová.

Začátek akademického roku vítají i provozovatelé klubů, kam se mladí lidé chodí bavit.„Olomouc je univerzitní město a myslím si, že ani turistická sezóna během prázdnin nemůže studenty nahradit,“ říká Leo Friedl, provozovatel klubu v areálu vysokoškolských kolejí.

Na život v Olomouci se těší třeba studentka francouzštiny Jana. Na zdejší univerzitě už to bude její pátý akademický rok: „Zajdu si zase do svých oblíbených kaváren a restaurací, sednout si se svými spolužáky. Olomouc je skvělé město pro studenty. Myslím si, že ceny vyhovují mému studentskému rozpočtu.“

Univerzita letos otevírá několik nových oborů

Na akademické půdě i ve městě už se Jana dobře vyzná, a proto je připravená poradit mladším studentům, kteří nastupují do prvních ročníků. Univerzita Palackého jich letos přijala více než sedm tisíc, některé z nich na nově otevřených oborech.

„Například na Filozofické fakultě je to obor Rozhlasová a televizní studia nebo bakalářský studijní obor Řízení vzdělávacích institucí. Na Fakultě zdravotnických věd letos nově začíná bakalářský obor Zdravotnický záchranář,“ upřesňuje mluvčí Univerzity Palackého v Olomouci Gabriela Sýkorová Dvorníková.

Spustit audio