Začínají tradiční výlovy rybníků. Na některých místech si lidé za vánočního kapra připlatí

20. říjen 2017

V těchto dnech začínají v Olomouckém kraji tradiční výlovy rybníků. Přípravy na víkendový výlov v Tovačově vrcholí. Rybářství odhadují, že i přes suché léto bude množství ryb obdobné jako v minulých letech. Cena vánočního kapra by ale letos mohla stoupnout.

„Na výlovy jezdím proto, že už je to pro mě taková hezká tradice. Čerstvá ryba je pro mě vítaným zpestřením jídelníčku a nevadí mi, že za ni zaplatím o trochu víc,“ říká paní Petra z Olomouce. Každý rok vyjede alespoň na jeden výlov v kraji.

Na Hradeckém rybníku v Tovačově začíná už zítra. „Připravujeme se asi týden dopředu. Musí se přistrojit v první řadě rybník, aby byly ryby stažené do nejhlubšího místa v rybníce, což je loviště. Na kádišti se pak připravuje veškeré nářadí,“ popisuje majitel rybářství Jiří Zahradníček.

Tamním rybám sice horké léto svědčilo, kvůli suchu si ale podle Zahradníčka lidé na některých místech za ryby připlatí. „Jestliže ryba stojí kolem 80 korun, tak pokud se zdraží o tři nebo čtyři koruny, tak se nic nestane. Ale aby šla cena ryby nad 110 korun, to už je podle mě přehnané,“ komentuje.

Zdražení v řádu korun na kilo letos předpokládá hospodář šumvaldského rybníku Martin Horák: „Cena se zvedne, protože náklady šly nahoru. Bude záležet na tom, kolik ryb letos bude v České republice, a od toho se bude ta cena odvíjet.“

Rybáři měli letos několik problémů. Kvůli suchu omezili krmení, ryby jsou proto menší. Jako každý rok se potýkali s nálety nenasytných kormoránů. Na množství vylovených ryb by se to ale projevit nemělo. Na Olomoucku jsou výlovy zatím průměrné. Přesná čísla budou známa nejdřív za měsíc.

autor: ahe
Spustit audio