Záhadná kaple, na kterou lidé skoro zapomněli. Bludov pátrá po zaniklých památkách

21. listopad 2016

Obyvatelé Bludova na Šumpersku si lámou hlavu nad ztracenými památkami. Do nedávna stála na kraji obce záhadná kaple. Nepatřila však církvi. Zanikla zhruba v padesátých letech minulého století a dnes si na ni téměř nikdo nevzpomíná.

„Na obrázcích jsem ji nikdy neviděl. Ale když jsem tady jako chlapec jezdil s tatínkem do Šumperka, tak tady stála větší boží muka,“ popisuje bludovský pamětník Karel Adam a ukazuje místo na kraji pole mezi stromy.

Dnes nic nesvědčí o tom, že tu ještě před několika desítkami let stála kaple.

Pátrání v obci spustil dotaz jednoho pražského badatele, který se zajímá o zaniklé církevní památky.

Eva Kösslerová z bludovského úřadu už shromažďuje všechny dostupné informace. „Není vyloučeno, že by se ta kaplička tady mohla obnovit tak, jak se obnovila v centru obce,“ říká.

Pohřebiště pro ty, co nesměli být pohřbeni na hřbitově

Podle šumperského historika Radomíra Polácha, bývalo v těchto místech hromadné pohřebiště. Místní sem ukládali nebožtíky, kteří nesměli na hřbitov, například sebevrahy, nalezené mrtvoly nebo nepokřtěné. To prý vysvětluje vznik kaple. O jejím zániku ale paradoxně vědí Bludované ještě méně.

Kříž na Nádražní ulici

„Víme o tom, že tady nějaký objekt stál. Pravdou je, že kaplička nebyla jmenovaná ve výpisu sakrálních staveb ve farní kronice,“ doplňuje Eva Kösslerová.

V rámci zjišťování informací o kapli rozjeli v Bludově také pátrání po holém soklu nedaleko Nádraží. Přitom ještě v sedmdesátých letech minulého století na něm stával kompletní kříž. Jak je možné, že jen po několika desítkách let není možné dát dohromady podobu zaniklých památek, si nedokážou badatelé vysvětlit.

„To je právě to smutné. Těch čtyřicet let není zas tak dlouho. Zmínka zatím žádná. Ale určitě budeme mít štěstí,“ dodává Eva Kösslerová.

Podle ní by bylo vhodné kapličku buď obnovit, nebo sem umístit alespoň kříž s informační tabulkou. Teď ale má obec před sebou ještě hodně práce s dalším pátráním.

Téměř není poznat, že v těchto místech stávala kaple
autor: sol
Spustit audio