Základní školu ve Skorošicích na Jesenicku čeká kritický rok. V září přivítá nejméně dětí v historii

20. červen 2017

Po roce otevře Základní škola ve Skorošicích na Jesenicku první třídu. Bude mít ale tak málo dětí, že musí všechny děti spojit do jedné třídy. Zařízení má podle svého vedení před sebou nejkritičtější rok. Obec chce ale udělat maximum proto, aby školu nemusela zavírat.

Zvon ohlašuje začátek hodiny. Všech 15 dětí se schází v jedné třídě, a protože mají učivo už probrané, pouští jim v hodině prvoky Blanka Hofmannová dokumentární film.

Po prázdninách se nastoupí do školy už jen 12 dětí. Po roční pauze i tři prvňáčci, v tom má ředitel školy Mojmír Ševčík jistotu. Kvůli malému počtu žáků ale musí všechny ročník spojit do jedné třídy.

„Školní rok 2017 – 2018 bude pro tuto školu nejkritičtější pro obec. Neodejde nám páťák a přijdou další prvňáci a budeme se zase naplňovat. Jde o to překonat ten kritický bod. Potom bude možno se opět vrátit do dvoutřídní školy,“ říká.

Pro trojici učitelů, kterým se současné sníží úvazky, to nebude vůbec snadné. Bohdana Krzystková se to vůbec netěší: „Učit tři ročníky najednou je velmi náročné. Když k tomu máte ještě nějaké dítě s úlevami, tak je velmi složité naplánovat hodinu,“ říká.

Základní škola ve Skorošicích

Už teď doplácí obec na školu nemalé peníze. Za každou cenu ji chce ale udržet. Nalákat nové děti chce obec i tím, že rodičům nabízí mimořádné finanční bonusy.

I přesto, že škola představuje pro obec velké břemeno, plánuj letos o prázdninách v budově drobné úpravy ve třídách.

autor: aja
Spustit audio