Zákulisí investigativní žurnalistiky poodhalí festival Prix Bohemia Radio

23. září 2016

32. ročník rozhlasového festivalu Prix Bohemia Radio bude mít letos v místě konání svou premiéru. Festivalové proudění se přesídlí vůbec poprvé do města Olomouce, kde nás na Horním náměstí bude živě od 3. až 5. října po celou dobu festivalu ladit na dobré rozhlasové vlny vysílací karavan Českého rozhlasu R- stream. Radio Wave Live Session přichystalo v genius loci atmosférickém Jazz Tibet Clubu vystoupení kapel WWW a Vložte kočku.

Hlavní část programu festivalu je složena z diskuzí a veřejného poslechu, kde se letos bude soutěžit ve dvou hlavních kategoriích: dokument a drama.

I když si většinou chceme vysílání vychutnávat a vstřebávat sami doma, někdy přichází témata a příběhy, které nechceme slyšet jen z éteru, ale potřebujeme je vyslovit a poslouchat společně, vidět přímé reakce druhých, říct nevyřčené otázky a dát rozhlasu zase jinou podobu. Prezentace a diskuze si letos kladou za cíl povzbudit a dodat větší odvahu tvůrcům a dramaturgům formálně experimentovat v dokumentární tvorbě.


PONDĚLÍ / 3. 10. 2016
Slavnostní zahájení / Konference: Tvorba pro děti / Beseda s Hanou Maciuchovou / Radio Wave Live Session: WWW, Vložte kočku
ÚTERÝ / 4. 10. 2016
Soutěžní kategorie DRAMA / Dopoledne s Rádiem Junior / Investigativní žurnalistika / Divadlo v Dlouhé / Beseda s D. Drábkem a A. Svozilem
STŘEDA / 5. 10. 2016
Soutěžní kategorie DOKUMENT / Prezentace a křest knihy Středověké ctnosti / Závěrečný večer (neveřejná akce)
Více informací v sekci PROGRAM.

Možnost seznámit se se způsobem práce špičkových českých a slovenských investigativních reportérů slibuje seminář: Jak se dělá kauza, určený pro všechny zájemce o téma pátrání, korupce a úloha médií ve společnosti. Rozebrat největší slabiny i přednosti našich médií a otevřeně si popovídat o etických a jiných nástrahách, kterým čelí dnešní novináři. Zákulisím velkých kauz návštěvníky semináře provede ředitel Zpravodajství Českého rozhlasu Jan Pokorný s hosty.

Festival přinese i možnost nahlédnout hlouběji do vzniku rozhlasových pořadů, konkrétně se zaměří na dětskou tvorbu. Způsob propagace, témata, ale i vytváření programu. Nabízí možnost zúčastnit se workshopu moderování pro děti, který bude zasazen do prostoru interaktivního muzea vědy na Pevnosti poznání.

Rozhlas je médium, které nás obklopuje už od dětství. Stejně jako se vyvíjí technologie a společnost, mění i rozhlas svou podobu a vyrovnává se trendům, o kterých se můžeme dozvídat a diskutovat díky festivalům jako Prix Bohemia Radio.

autor: Dominika Konečná
Spustit audio