Zámek v Dlouhé Loučce čeká na záchranu přes třicet let. O jeho budoucnosti stále není rozhodnuto

26. duben 2017

Zřícená zeď, hromada sutin, vybitá okna a propadající se stropy. Tak se dá několika slovy popsat neutěšený stav zámku v Dlouhé Loučce. A o jeho budoucnosti stále není jasno. Patří soukromé firmě. Majitel nechal budovu vyškrtnout ze seznamu kulturních památek. O osudu dnes už téměř ruiny má jednat se stavebním odborem v Uničově. Jenže na domluvenou schůzku nedorazil.

„Kdyby se o to starali dřív, tak to tak nemuselo dopadnout,“ myslí si paní Iva. Dodnes si živě pamatuje, jak zámek před více než třiceti lety vyhořel: „Jak je u zámku ten pečovatelský dům, tak tam jsme jako děti bydlely. S bratrem jsme viděli, jak to hořelo. Vím, že se říkalo, že to chytlo od komína.“

Lepší časy zámku si pamatuje i zdejší starousedlík Štefan Martinusík: „To byl krásný zámek. Bylo to nádherné. Byla to velká škoda, že to vyhořelo. Na pravé straně byla kaplička, prý tam byly obrazy, nikdy jsem tam nebyl.“

Nezvané návštěvníky odrazuje před vstupem do zámku bílá cedule s červeným zákazem vstupu. Zdálky je vidět hromada cihel a suti. Nedávno se totiž zřítila část nosné zdi.

Chátrající zámek v Dlouhé Loučce

„Zjistili to sousedé, kteří tady bydlí. O půl třetí ráno je vzbudila velká rána. Myslím si, že je ta budova je nenávratně ztracená a bude muset dojít k odstranění stavby,“ říká starosta Ladislav Koláček za Starosty a nezávislé.

Spolu s úředníky si domluvili schůzku s majitelem nemovitosti. „Majitel nepřijel, poslal za sebe správce z realitní kanceláře, který zajišťuje jeho nemovitosti. Neměl pověření, takže tím pádem jako by tady nebyl. Je to šestý správce za těch dvacet let, co tady jsem,“ říká starosta.

Chátrající zámek v Dlouhé Loučce

Zástupce se Českému rozhlasu na mikrofon odmítl vyjádřit: „Nemůžu nic říkat.“

O úpravách nebo demolici zámku musí rozhodnout stavební odbor v Uničově. Ten od majitele zámku požaduje statický posudek. Termín jeho dodání dnem schůzky vypršel. Úředníci ho proto požadují znovu.

„Pokud ovšem vlastník statické posouzení nedodá, úřad si jej bude muset zajistit sám. V té první fázi to bude na útraty města. Vynaložené náklady bude ale samozřejmě vymáhat po vlastníkovi,“ říká mluvčí uničovské radnice Marek Juráň.

Ať už to s budovou zámku dopadne jakkoliv, obec by ráda zanechala alespoň původní kapli.

Zanikající zámek v Dlouhé Loučce
Ze zámku v Dlouhé Loučce je ruina, zdejší zámecký park naopak pomalu ožívá
Oslava a most se sochou sv. Jana Nepomuckého

autor: mot
Spustit audio