Zanedbaný zámek v Třemešku u Dolních Studének by mohl sloužit jako komunitní centrum

22. srpen 2016

V Dolních Studénkách má vzniknout velké komunitní centrum se sociálními byty. Obec chce pro tento účel využít dlouho zanedbávaný zámek v Třemešku.

Vedení Studének už několik let hledalo soukromého investora, ale protože se nikdo vhodný nenašel, pustí se obec do projektu sama.

„Třeba já mám syna ve Frýdku a dceru v Brně. Copak sem můžou jezdit pokaždé, když babka onemocní,“ směje se paní Marie Kupková z Dolních Studének.

Vypadá jako energická dáma. Nenosí brýle ani nechodí o holi, ale je jí už přes sedmdesát let a přemýšlí o vhodnějším bydlení. Nezviklal ji ani skeptický postoj její kamarádky, která si myslí, že by bydlení pro seniory bylo drahé.

Zámek v Třemešku už sloužil jako panské sídlo, hvězdářská observatoř a dokonce i statek. Místní si ještě pamatují dobu, než tu vznikla soukromá ubytovna.

Například pan Zdeněk tu žil více než třicet let a nejvíc oceňuje nápad s bydlením pro seniory. „Za mě tam byla nějaká škola. Kdyby to sloužilo pro seniory, tak jsem pro,“ říká.

„Jednak by tu měly vzniknout byty pro seniory, které tady v obci ještě nemáme. Dále by zde měly vzniknout malometrážní, startovací a sociální byty. Rádi bychom v přízemí vybudovali komunitní centrum, kde by zároveň bylo také malé muzeum k historii zámku. Předpokládáme, že ta rekonstrukce by měla stát 20 milionů korun a doufáme, že 18 milionů se nám podaří získat z dotací,“ říká nezávislý starosta Dolních Studének, Radim Sršeň.

V těchto dnech začne vedení obce dávat dohromady projekt, a když se zadaří, začne postupně žádat o dotace už v příštím roce.

autor: sol
Spustit audio