Zateplování objektů se stalo pastí na rorýse, ubírá jim prostor k hnízdění

23. duben 2015

Zateplit budovy a přitom vyřešit nechtěné hnízdění ptáků není takovým problémem, jak by se na první pohled zdálo. Pomalu už na to přicházejí i majitelé nemovitostí. Jednoduchým řešením je instalace speciálních budek.

„Oni hnízdí na budovách v dutinách. To znamená, že jakmile my jim znepřístupníme ty dutiny, které oni využívali, což byly hlavně odvětrávané střechy, do kterých se dnes dávají mřížky při zateplování, tak se tam potom dostat nemůžou. Rorýsi se ve vzduchu krmí, páří se, umí se za letu napít, takže využívají to hnízdiště jenom k nakladení vajec,“ popisuje ornitolog Evžen Tošenovský.

Budky pro rorýsy vypadají jako truhlíky se třemi otvory, ve kterých potom hnízdí jednotlivé páry.

„Potřebují mít každý svůj vlastní vlet. Je to směs jemných dřevěných pilin s betonem. Vypadá to podobně jako truhlík na kytky. Otvory jsou horizontální, z toho důvodu, že rorýsi mají dlouhá křídla, díky kterým jsou sice skvělí letci, ale jsou neobratní na zemi. Lidé se často bojí, že když si dají tu budku na dům, tak jim to znečistí fasádu. Zrovna u rorýsů tohle nehrozí. Mláďata totiž mají trus zapouzdřený, takže rodiče když je přiletí nakrmit, tak ten trus posbírají, odnesou ho a vypustí ho až někde dál, “ doplňuje Evžen Tošenovský.

autor: zem
Spustit audio