Zchátralý altán ve šternberském parku je kulturní památkou. Hledá se pro něj využití

28. červenec 2015

Ve třicátých letech tam fungovala malá cukrárna, po válce pak sloužil skautům. Posledních dvacet let už ale jen chátrá. Řeč je o altánu v Tyršových sadech ve Šternberku. Existovaly i plány na jeho demolici, proti tomu ale sepsali místní petici. Nakonec ministerstvo kultury uznalo malý domek o jedné místnosti za kulturní památku. Šternberk teď ale neví, co s ním.

Důchodkyně Jarmila Hornišerová, která patří mezi lidi, co bojovali za záchranu altánu v Tyršových sadech, říká: „Ještě jako dítě si vzpomínám, že to byla cukrárnička, kde se prodávala i zmrzlina. Před cukrárničkou byly bílé stolky a křesílka. Bývalo to otevřeno třeba dva dny v týdnu nebo v sobotu a v neděli.

Kdysi tady byl velký altán, ale ten tu dnes není. Kdyby se alespoň ta cukrárnička opravila, tak by to bylo takové gró toho parku. Mohly by se tu pořádat kulturní akce a nemuselo by to být na náměstí, kde bývá velké vedro.“

Altán ve Šternberku chátrá

Fasáda altánu je popraskaná, okna vybitá a zakrytá kovovou sítí. Přístřešek vypadá v pořádku, jen zdi jsou počmárané od vandalů a jsou v nich díry, ve kterých zřejmě kdysi vedla elektřina. Právě chybějící rozvody a sítě jsou podle mluvčí radnice Ireny Černocké problém.

„V podstatě jsme se tento objekt snažili nabízet k využití opakovaně. Pro soukromníky dejme tomu jako obchůdek, letní cukrárna nebo cokoliv jiného, a zatím se to nepodařilo. To, že se z altánu stala kulturní památka je potěšující, a město jako majitel se o ni musí postarat. Nejdříve ale musí být dáno využití tohoto objektu, a potom se teprve budeme bavit o jeho rekonstrukci a opravách. Už předtím musí být řečeno, k čemu bude objekt sloužit,“ dodává Černocká.

Tento postoj se nelíbí zastupiteli za KDU-ČSL Pavlu Martinkovi. Jako architekt je součástí pracovní skupiny, která se pro altán snaží najít využití: „V architektuře se kubismus neprojevil nikde jinde než v České republice. Ten altán v podstatě snese srovnání s jinými historickými stavbami. Kdyby tam stála nějaká kaplička v takovém stavu, tak by se nikdo nepozastavil nad tím, že se opravuje, aniž by měla využití.“

Altán ve Šternberku chátrá

Představu o tom, jak by se dala kulturní památka využít, má zastupitel Petr Endrödy z hnutí Otevřená radnice: „Ta stavba by do budoucna mohla mimo jiné sloužit jako zázemí pro všechny pořadatele. Protože akcí za rok je v parku v letních měsících zhruba dvanáct až patnáct. Ta frekvence je celkem velká a pořadatelé opravdu mají problém.“

Dům dětí a mládeže přišel s návrhem, vybudovat v altánu klubovnu mladých ekologů. Opravu budovy odhadují architekti na zhruba milion korun. Jak využít malý domek s kubistickými prvky se teď snaží vymyslet pracovní skupina, kterou město kvůli kulturní památce zřídilo.

autor: mot
Spustit audio