Zemědělce trápí sucho. Úrody je málo, zájemců o zeleninové bedýnky stále víc

21. červenec 2017

Zájem o takzvané zeleninové bedýnky přímo od drobných pěstitelů na Hané stále roste. Zemědělce ale trápí velká sucha. Letošní úroda tak zdaleka nestačí pokrýt poptávku. Příští rok navíc přibyde malým pěstitelům další komplikace v podobě EET.

Manželé Partschovi provozují farmu ve Svésedlicích. I oni zaznamenali nárůst poptávky po zeleninových bedýnkách. Extrémní počasí je ale omezuje.

„Rozšiřujeme kapkovou závlahu. Manžel to instaluje teď už prakticky všude, aby vůbec něco bylo. Investovat se musí, ale kde sbírat tu vodu. Když neprší, tak vám nepomůžou ani retenční nádoby,“ popisuje Martina Partschová, pěstitelka a místostarostka obce.

Práce a starostí na farmě přibylo, úrody je kvůli suchu naopak čím dál méně. U Partschových to nejvíce odnesly ředkvičky, ze kterých letos nezůstalo vůbec nic.

„Zdřevnatěly, bez vody nerostou. Ne každá zelenina je na to vedro a sucho stavěná, takže se nám zužuje sortiment. A pak vyvstává otázka, kde brát tu ostatní zeleninu, když garantujeme, že veškerá je naše vlastní,“ dodala Partschová k letošním komplikacím.

Příští rok budou muset zavést EET i drobní pěstitelé

Příliš optimisticky nevypadají ani vyhlídky do budoucna. Už teď na malé svésedlické farmě přemýšlí, jak se poprat s EET, které se od března příštího roku bude mimo jiné týkat i drobných zemědělců.

„Zvažujeme, jestli pořídit přenosný terminál, přičemž by to dost zdržovalo, takže bych určitě nestíhal a musel bych mít méně bedýnek. Další možností by bylo, že by lidi měli předplatné. Zaplatili by předem na fakturu a postupně by se jim to odečítalo. Takový kredit,“ uvádí jednotlivé možnosti Patrik Partsch.

I přes velký zájem o zeleninové bedýnky tak manželé zatím nevědí, jestli vůbec budou příští sezónu s jejich rozvážením pokračovat.

Alespoň pro letošek ale mají na svésedlické farmě o práci postaráno. Pokud se sucha výrazně nezhorší, chtějí manželé Partschovi rozvážet lidem zeleninu až do října.

Spustit audio