Zloději se v Uničově zaměřili na jízdní kola. Policie proto chystá jejich preventivní značení

20. srpen 2017

Během pouhých tří týdnů přišli cyklisté v Uničově o 11 kol. Na celém Olomoucku přitom v jednom letním měsíci zmizí zhruba 30 bicyklů. Se zámky si zloději snadno poradili. Podle policistů je navíc pravděpodobné, že ne všichni okradení zmizelé kolo nahlásili. Městská policie plánuje zavést chemické značení, které pomůže kradená kola identifikovat.

„Přijela jsem z práce a zamknula jsem kolo přímo před domem. Za chvíli jsem se podívala z okna a kolo bylo pryč,“ popisuje paní Monika, která žije na uničovském sídlišti. Své kolo v hodnotě devíti tisíc korun získala zpátky a opět na něm odjíždí do práce. Nakonec je vypátrala sama. Ozvala se jí známá s tím, že jedno podobné viděla u místní továrny.

Jízdní kolo je v Uničově oblíbeným dopravním prostředkem. Poslední dobou se na ně zloději zaměřili. Podle velitele uničovských strážníků Jiřího Hübnera se jich několik ztratilo například z okolí nádraží. „Vzhledem k tomu, že se ztrácí kola, která jsou zamknutá u stojanu, dochází k přeštípnutí zámku. Nemyslím si, že je to chyba majitele kola,“ dodává.

Městská policie kvůli krádežím chystá nové preventivní opatření. Do konce roku chce začít kola označovat speciálním roztokem se syntetickou DNA a údaje zadávat do celorepublikové databáze. Díky tomu roste šance, že při kontrole hlídka kradený bicykl objeví.

Takový systém mají třeba v Litovli. Podle velitele tamní policie Lubomíra Brozy ho ale cyklisté moc nevyužívají: „Jsou to takové černé mikrotečky, vypadá to jako lak na nehty. Děláme to už rok a zájem není takový, jaký jsem očekával. Do dneška máme označeno asi 25 jízdních kol.“

Značení kola mají lidé zdarma.

autor: ahe
Spustit audio