Zpracování vlastních surovin by mohlo zemědělcům ekonomicky pomoci

Mléko - Foto:  Corel GALLERY

MlékoFoto:  Corel GALLERY


Budoucnost řady zemědělských podniků může být ve zhodnocení vlastních surovin. Například mléka v mléčné výrobky ve vlastní minimlékárně. V Olomouckém kraji pracuje takto zatím jediná v Náměšti na Hané, která napomáhá udržení počtu dojnic ve firmě.

Využít ale lze podle předsedy Zemědělského družstva v Senici na Hané Jaroslava Navrátila i další suroviny. Určitě by se dalo podobným způsobem zhodnotit i ovoce. Zatímco konzumní ovoce dodávají na trh jako konzumní zboží, nestandardní produkty jdou na půmyslové zpracování do dalších výrobních závodů. To by se ale mohlo podle Navrátila zpracovávat přímo u výrobce. 

Tomáš Minarčík 

Autor:  Alena Vykydalová  (av)

Nové články v rubrice

Olomoucký kraj
  Srážky: déšť, R48-69,2 km
  Srážky: déšť, R48-67,3 km
  Srážky: déšť, R48-64,9 km

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2014 Český rozhlas