Zvýšená hygienická opatření kvůli žloutence potrvají v Přerově do konce listopadu

Celkem 13 přerovských školáků za poslední dva měsíce skončilo v karanténě kvůli žloutence typu A. Jako první se nakazily děti z jedné ze sociálních ubytoven ve městě. Ve školách, jídelnách, ale třeba i na zimním stadionu nebo v bazénu stoupá spotřeba dezinfekčních prostředků, dodržují se zpřísněná protiepidemická opatření. V ordinacích lékařů roste zájem o očkování. Podle hygieniků prý ale epidemie nehrozí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mýdlo žloutence zabrání

Mýdlo žloutence zabrání | Foto: Fotobanka PhotoRack

Nejvíce případů onemocnění žloutenkou se objevilo na základní škole Boženy Němcové, kam docházejí děti ze sociálně vyloučených lokalit. Zpřísněná protiepidemická opatření už žáci berou jako samozřejmost.

„Sotva přijdou děti ráno do školy, ihned si jdou umýt ruce, před svačinou, po použití WC, před i po vyučování, neustále,“ říká učitelka Kateřina Šubrtová.

Přehrát

00:00 / 00:00

V přerovských školách platí zvýšená hygienická opatření kvůli žloutence. S učitelkou, epidemioložkou i praktickou lékařkou mluvila Jana Zemková

A zdá se, že zvýšená hygiena zabírá. „Zřejmě ten efekt je vcelku dobrý, protože v posledních čtrnácti dnech nemáme ohlášeno žádné další onemocnění. Ale to neznamená, že v inkubační době se ještě nemůže nějaké vyskytnout,“ tvrdí epidemioložka Eva Bernardová.

„Ale to, co jsme zařídili ve školách, jídelnách, družinách, je velmi dobře dodržováno a pravděpodobnost šíření je teď docela minimalizována,“ dodává.

Nejúčinnější prevencí je očkování, zájem o ně ve městě rapidně stoupá.

„Zájem je, protože v Přerově je známo, že v různých školách žloutenka je, a tak rodiče toto očkování chtějí. Každý týden naočkujeme na žloutenku asi deset dětí, předtím to bylo třeba jedno za čtrnáct dní,“ potvrzuje dětská lékařka Beata Philipová.

Pokud se nevyskytnou nové případy onemocnění, zpřísněná protiepidemická opatření potrvají na školách do konce listopadu.

Jana Zemková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme