Autorská práva k uměleckým textům

22. leden 2019

Omezená doba, po kterou jsou texty v audioarchivu k dispozici, vyplývá z dohody mezi ČRo a agenturami zastupujícími české a zahraniční spisovatele.

Vážený pane Pokorný,

27. prosince 2018 odvysílala Vltava esej Josefa Kroutvora: Chvála rozhlasu a mluveného slova. Slyšela jsem sice opakovaně, ale teď už to z archivu zmizelo. Myslím, že v dnešní době by bylo dobré, kdyby to v archivu zůstalo. Je to opravdu z hlediska autorského práva pana Kroutvora tak finančně náročné? Paradoxní je, že připravil: Miloš Doležal, který, nevím proč. již na Vltavě nepracuje?

Další otázka: A proč odešla z Rozhlasu paní Lenka Svobodová? Tolik pěkné práce a Další tvůrčí člověk, kterého Rozhlas nepotřebuje?:
https://hledani.rozhlas.cz/?query=lenka+svobodov%C3%A1

Situace kolem Vltavy se mi velmi nelíbí!! Uráží mě jako posluchače, pokud je snižována práce všech tvrzením, že Vltava stagnuje.

Já jsem pozorný každodenní posluchač, ale nestíhám vyposlechnout vše, co je nabízeno. Proto opakovaně žádám, aby se věnovala pozornost archivu, aby byl přehledný, aby se propagoval. Mohla by to být taková KNIHOVNA Rozhlasu, a jako knihovna taky přehledně rozčleněné na jednotlivá odvětví, podle autorů, podle námětů.

Tam vidím velkou slabost vedení, které se jen ohání poslechovostí, ale Vltava není jen pro jeden okamžik odvysílaných minut, to je přece bohatství které může být posloucháno opakovaně ještě dlouhá léta.

_____________________________________________________________

Vážená paní,

dovolte, abych Vám vysvětlil, proč většina uměleckých textů odvysílaných na stanicích Českého rozhlasu je uložena v audioarchivu k poslechu po omezenou dobu. Vyplývá to z dohody mezi Českým rozhlasem a agenturami zastupujícími české a zahraniční spisovatele a držitele jejich autorských práv. Jednotlivé agentury mají ve smlouvách s Českým rozhlasem určenou různou dobu, po kterou je text posluchačům na webové stránce Českého rozhlasu k dispozici, nejčastější je jeden týden.

Stejně jako Vy uznávám kvality Miloše Doležala a Lenky Svobodové, s oběma jsem především jako šéfredaktor Týdeníku Rozhlas spolupracoval k oboustranné spokojenosti. Ovšem personální otázky nemohu komentovat ani vysvětlovat, protože nejsem seznámen s detaily jednotlivých případů a Statut ombudsmana ČRo mi nahlížení do osobních spisů ani jednání v personálních věcech neumožňuje.

Co se týče zvukového archivu zpřístupněného na webových stránkách Českého rozhlasu, v letošním roce bude spuštěn nový projekt s názvem MujRozhlas, který má uživatelům poskytnout lepší a přehlednější služby.
S pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio