Budoucnost sportovní stanice ČRo

9. srpen 2018

Český rozhlas bude aktivovat sportovní vysílání při výjimečných sportovních událostech, se spuštěním stálé sportovní stanice ale zatím nepočítá.

Dobrý den,

chci se zeptat, kdy vedení Českého rozhlasu konečně spustí natrvalo sportovní stanici (a ne jen v době konání olympijských her.) Pokud mám správné informace, tak projekt sportovní stanice už byl nachystán, stanice se měla jmenovat Český rozhlas sport rock, nebo tak nějak. Zajímalo by mě, proč vedení Českého rozhlasu od projektu sportovní stanice dalo ruce pryč. Zrovna sportovní stanice ve vašem seznamu stanic podle mě zoufale chybí. Hlavně mně nepište, že sportovní přenosy jsou na Radiožurnálu. Krátké vstupy do vysílání u mě není přímý přenos.

D. S.

<hr/>

Vážený pane,

děkuji Vám za dotaz týkající se budoucnosti stanice ČRo Sport. Svou odpověď jsem konzultoval s vedoucím Sportovní redakce ČRo Miroslavem Burešem i s ředitelem Zpravodajství ČRo Janem Pokorným. Podle informací, které jsem získal, je Český rozhlas připraven aktivovat internetové sportovní vysílání při výjimečných sportovních událostech, jako jsou olympijské hry, mistrovství světa v ledním hokeji apod., ale se spuštěním stanice s vlastní celodenní dramaturgií nepočítá. Důvodem je především finanční náročnost. Podle sdělení ředitele Zpravodajství je vysílání reportáže fotbalového zápasu na internetu stejně finančně náročné jako vysílání terestrické. Ovšem poslechovost takové reportáže na internetové stanici ČRo Sport byla o několik řádů nižší než na stanici vysílající na VKV nebo SV kmitočtech.

Nepochybuji o tom, že vedení Českého rozhlasu by rádo vyšlo vstříc zájmu části posluchačů o sportovní reportáže, ale stejně tak chápu, že musí vzít v úvahu ekonomickou stránku věci. Proto je spuštění sportovního internetového vysílání při velkých událostech patrně rozumný kompromis.

Problémy, které jsem pojmenoval, by pomohl vyřešit přechod z analogového na digitální rozhlasové vysílání. Pak by se podle ředitele Zpravodajství ČRo naskytla řada dalších možností, jak by i Český rozhlas mohl provozovat sportovní kanál. Dopisy, jako je Váš, znamenají pro vedení Českého rozhlasu důležitou zpětnou vazbu.

Věřím, že mou odpověď přijmete s pochopením pro finanční možnosti veřejnoprávního rozhlasu, jehož příjmy jsou závislé na rozhlasových poplatcích.

Se srdečným pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio