Četba tiskovin ve vysílání ČRo

23. březen 2018

Četba z denního tisku nemá charakter reklamního sdělení, její účel je především informační.

Dobrý den,

poslouchám nejčastěji ČR Plus, protože mě baví komentáře a úvahy a nechci poslouchat "hity", které rádio hrálo už za bolševiků a které mi tu dobu nepříjemně připomínají.

Uvědomila jsem si ale, že z dob socialismu zůstalo Čtení z dnešních novin, možná je ten název nepřesný. Připadá mi to divné, protože noviny jsou v rukách A. Babiše, příp. jiných soukromých osob, a tudíž jim děláte reklamu, ačkoli jde o komerční tiskoviny. Možná že za to vydavatelé rozhlasu platí, a pak je dobře to vědět, ale pokud ne, pak si myslím, že to není v pořádku. Noviny si může každý koupit nebo objednat a propagace jen některých (stále stejných) diskriminuje menší a nezávislejší (o časopisech nemluvě). Naopak si myslím, že je správné, aby rozhlas upozorňoval na články ze zahraničního tisku, což už není běžně dostupné pro posluchače, ale pak bych ocenila, pokud by u každého listu, z něhož citujete, bylo uvedeno, jakého je zaměření (např. zda jde o levicově orientovaný apod.). Myslím, že ne každý je v tomto ohledu dostatečně vzdělaný, ale orientace má vliv na obsah, a umožní brát ty články s určitým nadhledem.

Děkuji za Váš čas.

S pozdravem

Blanka Bělohlávková

<hr/>

Vážená paní Bělohlávková,

děkuji Vám za podněty určené vedení Českého rozhlasu Plus. Dovolte k nim osobní poznámku.

Veškerý tisk je v demokratické společnosti v soukromých rukou, s výjimkou veřejnoprávních médií. Pokud bychom měli aplikovat Váš podnět, nebylo by možné pracovat se zdroji, které novináři Českého rozhlasu potřebují ke své práci, a využívat řadu novinářů, komentátorů a analytiků, kteří v těchto novinách pracují. Četba z denního tisku nemá charakter reklamního sdělení, stejně jako jej nemá například recenze nové knihy nebo debata o novém filmu. Prvotní funkcí textu je v tomto ohledu funkce informační. Nicméně Váš názor jako zástupce zájmů posluchačů sdělím vedení Zpravodajství Českého rozhlasu.

Vaše doporučení, aby se u zahraničních tiskovin uváděla jejich orientace, má racionální jádro. Ovšem orientaci lze dnes určit pouze u některých novin, pojem levicovosti a pravicovosti se značně zproblematizoval, stejně tak již neplatí striktní rozčlenění na konzervativní či liberální tiskoviny apod. Možná z toho důvodu se editoři brání jednoznačnému zařazení tiskovin a ponechávají názor na posouzení posluchačů. Opět ale platí, že jsem zavázán tlumočit Váš podnět odpovědným pracovníkům Zpravodajství ČRo.

Se srdečným pozdravem a přáním pěkného víkendu

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio