Cizí písničky na Dvojce

22. březen 2017

Celkový poměr české a cizí hudební produkce na Dvojce činí 70 % ku 30 %, ale jak vidět, řada posluchačů by uvítala, kdyby Dvojka hrála ještě víc české hudby.

Vážený pane ombudsmane,

jsem dlouholetým posluchačem Dvojky. Včera jsem poslouchal pěkný pořad s Vámi a dost mne překvapily starší posluchačky, kterým nebylo milé, že je na Dvojce hráno příliš mnoho slovenských písniček. Jsem příznivcem bývalého Československa, a tak nerozlišuji mezi českými a slovenskými písničkami, všechny mám velmi rád.

Daleko více mně vadí to, že od brzkého rána do pozdního večera jsou podle mého odhadu z 60 % vysílány anglické písničky a teprve zbytek jsou ty naše a jen zřídka z jiných zemí. Je mně 80 let, takže trochu něco pamatuji a musím konstatovat, že před rokem 1989 bylo vysíláno tak 15 % písní našeho Velkého bratra, a to jsme se tenkrát snažili hodně zavděčit.

Jsem znechucen, když si ve čtyři hodiny pustím rozhlas a jako první se mně tam ozve anglická písnička, a tak si říkám, zda jsem se náhodou neprobudil v Austrálii, Anglii či dokonce USA. Nevím, zda pan hudební redaktor je sám tak velkým příznivcem tohoto jazyka a nechtíc nám jej vlastně vnucuje, anebo zda je na to nějaká direktiva. Asi by nám svědčila větší národní hrdost. Chápu, že angličtina je světový jazyk, a tak že je nutno jej umět, ale ne přes náš rozhlas.

Pane ombudsmane, prosím moc o to, aby byla zachována rozumnější míra v rozložení, písniček a jsem s pozdravem.

Ing. Ladislav Procházka, Kolín

<hr/>

Vážený pane Procházko,

děkuji Vám za připomínku k hudební dramaturgii Dvojky. V mé poště se objevuje řada podobných stížností a je mou povinností jako zástupce oprávněných zájmů posluchačů předávat je vedení stanice i programové ředitelce Českého rozhlasu, a hlavně usilovat o to, aby k těmto stížnostem a přáním bylo přihlédnuto. Leccos se už podařilo - například ve Výletech s Dvojkou se hrají už jen české písničky, stejně tak ve čtvrtečních Poledních hrátkách vybírá Jolana Nováková jen českou hudební produkci, a tak bych mohl pokračovat. Celkový poměr české a cizí hudební produkce na Dvojce činí 70 % ku 30 %, ale jak vidět, řada posluchačů včetně Vás by uvítala, kdyby Dvojka hrála ještě víc české hudby.

Mám pro Vás – alespoň doufám – dobrou zprávu. I na základě mých opakovaných upozornění se šéfredaktor Dvojky Martin Groman rozhodl věnovat letos hudební dramaturgii této stanice mimořádnou pozornost. V debatách o hudební části vysílání budu i nadále tlumočit názory, které dostávám od posluchačů – kromě jiného i požadavek ještě většího podílu české produkce.

Srdečně Vás zdravím do Býchor, které znám mj. díky působení slavného českého houslisty Jana Kubelíka.

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio