Dokument Slušný člověk na Vltavě

11. červenec 2018

Cílem uvedení dokumentu bylo přimět posluchače k přemýšlení o vlastních etických zásadách.

Dobrý den,

bohužel, i když se stanici Vltava poslední dobou vyhýbám, nemůžu nereagovat. Teď (24. 6.) jsem ji náhodou pustil asi ve 14:32 a opravdu se programový ředitel podle mne už zbláznil, jinak to už nelze nazvat. Tady se normálně propaguje násilí a popisuje, jak kdo koho vraždí… Toto je opravdu podle vás kulturní stanice? Takovéto žvásty o nějakém vyšetřování, to si myslíte, že to tam opravdu je nutné? Tento rozhlasový dokument, jestli se to dá tak nazvat, si můžete pouštět doma, ale do veřejného rozhlasu???!!!!!! Mám úplně pokaženou neděli.

J. K.

<hr/>

Vážený pane,

děkuji Vám za kritickou reakci na uvedení rozhlasového dokumentu Slušný človek, který vysílala Vltava v neděli 24. 6. v rámci programové řady Radiodokument. Na jeho negativní hodnocení máte plné právo, dovolte jen několik poznámek, jimiž bych tento pořad chtěl uvést do širších souvislostí.

Vltava jej operativně zařadila v premiéře krátce poté, co byl uveden na mezinárodním setkání rozhlasových dokumentaristů International Feature Coference v Praze. Smyslem tohoto dokumentu nebylo ani šokovat, ani vynášet jednoduché soudy, ale představit téma v jeho mnohovrstevnatosti. Situace, kdy každý z členů rodiny zaujímá k vrahovi vlastní postoj, je modelová - známe její varianty například z děl Karla Čapka. Pro autorku je rodina, jejíž členové komunikují s odsouzeným pachatelem vraždy prostřednictvím dopisů, vzorkem postojů, jaké se objevují ve společnosti. Otázka "Dá se vražda odsoudit? Dá se pochopit, či dokonce omluvit?" v záhlaví průvodního textu umístěného na webu Vltavy (https://vltava.rozhlas.cz/slusny-clovek-da-sa-vrazda-odsudit-7549694) je záměrně vyostřená, aby vzbudila zájem posluchačů. Autorce nejde o nalezení jediné správné odpovědi, spíše sonduje sílu morální kategorií v dnešním světě.

Z toho, co bylo řečeno, plyne závěr, že cílem uvedení tohoto dokumentu nebylo bulvarizovat prostor stanice Vltava, vzbuzovat v posluchačích emoce prostřednictvím krve a násilí, ale s využitím silného příběhu přimět posluchače k přemýšlení o tom, jaké jsou jejich vlastní etické zásady.

S Vaším kritickým názorem jsem seznámil dramaturgii stanice Vltava.

S pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio