Grafická podoba Týdeníku Rozhlas

11. říjen 2018

V současnosti se zpracovává nový grafický koncept, jehož součástí bude i jiný typ písma.

Dobrý den,

již nějakou dobu jsem předplatitelkou Týdeníku Rozhlas. Zvažuji předplatné na další období. Pravda je ta, že každý čas od času zvažujeme, jaký zdroj informací si vybereme, co čteme, posloucháme apod.

Když si např. večer po práci vybíráme, co si přečíst, mohou nás ovlivňovat různé faktory. Chtěla bych pouze dát tip, jestli redakce může výhledově zvážit změnu fontu nebo zvětšení písma. Často se mi stává, že přečtu pouze titulky článků a větší nebo zvýrazněný text. Necítím se sice stará, ale nosím brýle a možná by tuto změnu uvítalo více čtenářů. Navíc třeba úvodník na první straně je na šedém pozadí a to úzké písmo je alespoň pro mě méně vybízející ke čtení. Možná je tedy škoda, že mi tak řada článků unikne. Pokusím se své čtecí schopnosti vylepšit a doufám, že nebudu muset číst s lupou. U programu má menší písmo zřejmě svůj význam, aby se na stránku vešel celý den, ale u článků se domnívám, že by písmo mohlo být o něco větší. Samozřejmě stále důležitější zůstává samotná obsahová část. Jde tedy spíš o estetický tip ke snadnější četbě. Děkuji za zvážení.

S pozdravem

A. K.

<hr/>

Vážená paní,

děkuji Vám za dopis, který mne jako bývalého dlouholetého šéfredaktora Týdeníku Rozhlas velmi potěšil. Jsem rád, že Vám tento časopis je užitečným pomocníkem při orientaci v rozhlasových a televizních programech, a věřím, že Vám dává dostatek podnětů týkajících se kulturních a společenských souvislostí.

Písmo, jímž je Týdeník Rozhlas tištěn, bylo vybráno autorem grafického zpracování (tzv. layoutu) v roce 2007. Grafik tehdy navrhl tzv. bezpatkové písmo, které vypadá elegantně, působí seriózně a dotváří kultivovanou podobu časopisu, nicméně názory odborníků se přiklánějí spíše k užití tzv. patkového písma, které může opticky působit na čtenáře lépe. Jistě Vás potěší informace, že v současné době se zpracovává nový grafický koncept Týdeníku Rozhlas, kde se plánuje větší písmo než doposud, počítá se s patkovým typem a celkově by psaný text měl působit volněji, vzdušněji. Termín, kdy bude nová grafická podoba uvedena do života, není ještě určen. Závisí to na vyřešení některých problémů týkajících se obsahu.
Přeji Vám klidný víkend a srdečně Vás zdravím.

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio