Informování o Polsku v Českém rozhlase

21. srpen 2018

Směrnice, jakým způsobem informovat o jednotlivých zemích, jsou v médiu veřejné služby nemyslitelné.

Dobrý den,

včera (25. 7.) jsem slyšel v rozhlase o požárech ve Švédsku. Velice mě zklamalo, že v materiálu jste vyjmenovali státy, které nabídly pomoc, ale mezi nimi nebylo Polsko (link do vašeho materiálu: https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/svedsko-pozary-zmeny-podnebi-zemedelstvi_1807251515_dbr), které poslalo 44 hasičské jednotky a 140 hasičů.

O této pomocí se mluvilo docela hodně v evropských a švédských médiích. Mám bohužel dojem, že je asi příkaz nepodávat pozitivní informace o Polsku. Už jsem si na to zvykl, ale postoj Radiožurnálu mne velice zklamal. Mel jsem Vás za solidně a nezávislé médium.

S pozdravem

T. B.

<hr/>

Vážený pane,

děkuji Vám za postřeh. Máte pravdu, polská pomoc skutečně nebyla ve zprávě výslovně zmíněna. Ale neviděl bych v tom projev snahy tendenčně zkreslovat informace týkající se polských reálií. Český rozhlas měl až do 31. 7. 2018 v Polsku svého stálého varšavského zpravodaje, to znamená, že se polskému politickému, hospodářskému, společenskému a kulturního životu věnoval nadstandardně. Bude tomu tak i nadále, protože posluchače zajímá, co je nového u jednoho z nejbližších sousedů, a Český rozhlas tento posluchačský zájem bude i nadále respektovat. Zcela jistě neexistuje žádný příkaz, aby Český rozhlas poskytoval o Polsku negativní informace. Takové příkazy neexistují o žádné zemi světa ani o žádném tématu. Navíc v případě země u českých občanů mimořádně oblíbené by to bylo v rozporu se zdravým rozumem, ale jak zdůrazňuji, takové směrnice v médiu veřejné služby jsou nemyslitelné. Mimochodem, ve zmíněné zprávě není zmínka ani o tom, že pomoc Švédsku nabídla i Česká republika, což by podle mého názoru rovněž mělo ve zmíněné zprávě zaznít.
S Vaším dopisem jsem seznámil koordinátorku Zpravodajství ČRo, pokládám jej za zajímavou zpětnou vazbu.

Přeji Vám krásné letní dny a srdečně Vás zdravím.

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio