Komentáře k politické situaci v USA

18. září 2018

Ve vysílání Českého rozhlasu jsou zastoupeny kladné i záporné názory na činnost Donalda Trumpa.

Vážení,

stěžuji si na to, že ČRo porušuje zásadu objektivity při komentování politické situace v USA a úlohy USA ve světě. Např. 9. 8. v pořadu Den podle Libora Dvořáka hovořil prof. Igor Lukeš tak, jako obvykle: paušálními hrubými výpady vůči D. Trumpovi a jeho politice, kterou označoval za prolhanou a katastrofálně neúspěšnou. Trumpa dokonce srovnával s Nixonem, jehož prohlašoval za čestného amerického vlastence, andílka ve srovnání s Trumpem. Bylo by v pořádku, kdyby I. Lukeš, jako jeden nejradikálnějších jestřábů mezi americkými Demokraty věcně argumentoval. Problém je v jeho neschopnosti konkrétní fakta nacházet a uvádět. Připomíná mi spíše komunistické štváče proti Reaganovi v době volební kampaně a v počátečním období Reaganovy vlády v letech 1980 až 1982. Myslím, že v ČRo máme právo slyšet kvalitnější komentátory. Ptáte-li se, jak zařídit, aby I. Lukeš byl kvalitnějším komentátorem, odpovídám – je to v lidech, najděte si někoho lepšího.

Děkuji za vyřízení.

J. Č.

<hr/>

Vážený pane,

děkuji Vám za kritické hodnocení vztahu Českého rozhlasu k osobě amerického prezidenta Donalda Trumpa a k americké domácí i zahraniční politice. Souhlasím s Vámi, že profesor Igor Lukeš zaujímá vůči prezidentu Trumpovi kritický postoj, ale dovolte, abych připomněl, že názory jednotlivých hostů u mikrofonu nelze ztotožňovat s postojem Českého rozhlasu. Povinností rozhlasu veřejné služby je poskytnout posluchačům korektní, ověřené zpravodajství a co nejširší spektrum názorů v publicistických pořadech. Na základě Vašeho podnětu jsem si provedl rešerši materiálů týkajících se komentování činnosti Donalda Trumpa a došel jsem k závěru, že ve vysílání Českého rozhlasu jsou zastoupeny jak záporné, tak kladné názory. Chybou by bylo, kdyby ve vysílání Českého rozhlasu proti stanoviskům, jaká zastává profesor Lukeš, neexistovala alternativa. Jinými slovy, je v pořádku, že je do studia pozván Igor Lukeš, a stejně tak je v pořádku, že v jiném pořadu se vyjádří například chirurg Bohdan Pomahač o Donaldu Trumpovi pochvalně - viz tento odkaz:
https://plus.rozhlas.cz/nebyl-bych-prekvapeny-kdyby-trump-vyhral-dalsi-volby-rika-bohdan-pomahac-7585880

Zmínit mohu například tyto materiály, věnující se činnosti Donalda Trumpa věcně, s potřebnou dávkou nadhledu:

https://dvojka.rozhlas.cz/erik-best-donald-trump-funguje-na-zaklade-transakci-a-uz-pochopili-i-politici-7576913

https://dvojka.rozhlas.cz/martin-kovar-trump-rika-veci-na-ktere-evropsti-politici-nebyli-zvykli-o-bourani-7580585

https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/donald-trump-uprchlici-pristehovalci-migrace-andelske-rodiny-bily-dum_1806231152_haf

Ve své agendě se setkávám s kritikou posluchačů, že Český rozhlas je jednostranně orientován protirusky a proamericky. Na příkladu vztahu editorů a komentátorů Českého rozhlasu k současné americké administrativě lze konstatovat, že se tyto kritiky nezakládají na pravdě.

Váš kritický dopis považuji nicméně za důležitou zpětnou vazbu a spolu se svým vyjádřením jej předávám vedení Zpravodajství Českého rozhlasu.

Srdečně Vás zdravím a přeji Vám vše dobré.

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio