Otázka objektivity ve zpravodajství

26. květen 2017

Vyváženost a názorovou pluralitu sleduje Rada Českého rozhlasu mimo jiné prostřednictvím podrobných analýz vybraných témat.

Dobrý den,

chtěl bych upozornit na neobjektivitu zpráv jak zahraničních, tak domácích obzvláště na Českém rozhlase Plus. Mám za to, že ČRo je veřejnoprávní instituce, placená z daní všech, a má objektivně a pravdivě informovat o událostech, a ne propagovat subjektivní názory vybraných komentátorů na události, jak se veskrze zvláště na Českém rozhlasu Plus děje.

Děkuji.

Jiří Kubíček


Vážený pane Kubíčku,

děkuji Vám za kritickou připomínku. Ve svém dopise se zmiňujete o neobjektivních zprávách a subjektivních komentářích. Rád bych, abychom si zcela rozuměli, proto mi promiňte, pokud budu psát o něčem, co je Vám dobře známo.

Zpráva a komentář jsou dva rozdílné žánry, každý z nich má svá specifika a nelze je vzájemně směšovat. Zpráva v Českém rozhlase je informace ověřená z dvou na sobě nezávislých zdrojů, sdělovaná bez hodnotícího soudu. Vedení Zpravodajství Českého rozhlasu přísně dohlíží na to, aby zpravodajství bylo podáváno korektně, nestranně, s maximální možnou dávkou objektivity.

Na rozdíl od zprávy je komentář žánrem, který předpokládá projekci subjektu autora, dovoluje užití takových výrazových prostředků, které jsou ve zprávě nemyslitelné, včetně emocionálně příznakových výrazů a podobně. Komentář si nečiní nárok na objektivní posouzení události, naopak nabízí osobní pohled autora.

Posláním Českého rozhlasu je, aby posluchačům předkládal názory, které ve svém souhrnu reprezentují dostatečnou názorovou pluralitu a vytvářejí tak podmínky pro střet různých myšlenkových konceptů. Tento požadavek nelze uplatnit v krátkém časovém období například jednoho pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty, do hry totiž vstupuje příliš mnoho faktorů, které mohou zabránit tomu, aby editoři shromáždili v jednu chvíli dostatečně reprezentativní názorové spektrum.

Je ale nutné požadovat od Českého rozhlasu, aby tato zásada byla uplatněna jako setrvalá tendence, patrná v delších časových úsecích například měsíce nebo čtvrtletí.

Výše uvedenou zásadu názorové plurality sleduje Rada Českého rozhlasu mimo jiné prostřednictvím podrobných analýz, věnovaných vybraným tématům (např. analýza vysílání Českého rozhlasu k senátním a krajským volbám, analýza prezentace prezidenta ČR a prezidentského úřadu, prezentace zavádění elektronické evidence tržeb, prezentace amerických prezidentských voleb ve vybraných pořadech Českého rozhlasu apod. – možno dohledat na www.rozhlas.cz/rada/tiskovezpravy.

Závěry analýz, které provádějí na základě zadání Rady Českého rozhlasu nezávislí odborníci nejčastěji z akademických kruhů, vypovídají o tom, že Český rozhlas v zásadě plní povinnosti uložené zákonem o Českém rozhlase a Kodexem Českého rozhlasu.

Ovšem to neznamená, že se v jednotlivých případech pracovníci Českého rozhlasu nedopouštějí chyb. Je prospěšné na tyto chyby upozorňovat a požadovat jejich odstranění.

Taková zpětná vazba je užitečná i jako další projev kontroly veřejnosti. Proto budu rád, když mi sdělíte konkrétní jevy, které shledáváte problematickými. Jako zástupce zájmů posluchačů je uplatním u příslušných odpovědných pracovníků.

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio