Písně Evy Pilarové ve vysílání Dvojky

12. říjen 2018

Tvorba Evy Pilarové je prezentována především ve vysílání regionálních stanic.

Vážený pane doktore,

obracím se na Vás v souvislosti s hudební složkou Českého rozhlasu Dvojky. Velice mě mrzí, že ve vysílání není dáván prostor čtyřnásobné zlaté slavici paní Evě Pilarové. Ostatní české zpěvačky dostávají v éteru svůj pravidelný prostor, ale na Evu Pilarovou se zapomnělo. Občas se sice objeví v nějakém duetu, ale jakákoli prezentace její samostatné tvorby chybí. Určitě by si za to, co pro českou populární hudbu udělala, zasloužila.

S pozdravem

V. Ch.

<hr/>

Vážený pane magistře,

Váš dotaz je užitečnou zpětnou vazbou. Seznámil jsem s ním hudebního dramaturga Dvojky Petra Koženého i ředitele Programu Českého rozhlasu Ondřeje Nováčka, který je pověřen řízením této stanice. Z vyjádření Petra Koženého čerpám informace pro následující závěr: Český rozhlas si je vědom zásluh paní Evy Pilarové o českou populární hudbu a stále její tvorbu ve vysílání prezentuje, i když v menší míře než dříve. To se ale netýká zdaleka jen tvorby paní Pilarové, je to obecná tendence vycházející z postupné proměny posluchačských preferencí. Ty se liší podle cílových skupin posluchačů jednotlivých stanic. V současné době se písně Evy Pilarové objevují nejčastěji ve vysílání regionálních stanic Českého rozhlasu ve všech krajích České republiky. Podle informací, které mám k dispozici, se písně paní Pilarové na některé z těchto stanic hrají téměř každý den. Na Dvojce je rotace písní Evy Pilarové menší, ale stále jsou v selektoru nasazeny.

Prosím, abyste tuto informaci přijal s vědomím toho, že hudební dramaturgové jednotlivých stanic se orientují podle pravidelných textů prováděných na sociologicky relevantních vzorcích posluchačů. Vůči generaci zpěváků reprezentovaných na čelním místě právě Evou Pilarovou panuje v Českém rozhlase respekt a uznání.

Se srdečným pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio