Podmalovávání mluveného slova hudbou

21. květen 2018

Dramatické nebo rytmické hudební prvky mají zvyšovat emocionální účast vnímatele.

Dobrý den,

jsme řidiči kamionu a v autě posloucháme Radiožurnál. Problém je podmalovávání mluveného slova - čtení denního tisku, zelená vlna, zprávy apod. "hudbou". V kabině nákladního auta pak není slovům vůbec rozumět. I když to hodně zhlasíme, je většinou slyšet jen rámus. Nebylo by možné pod mluveným slovem nepouštět žádnou melodii, ale nechat jen mluvené slovo?

Přeji hodně spokojených posluchačů a pěkný den.

Karla Štruncová

<hr/>

Vážená paní Štruncová,

Podatelna Českého rozhlasu mi předala Váš dopis s kritikou zvukového podkresu části zpravodajských relací. Obecně řečeno, jde o postup, který začaly používat ke zvýšení účinku komerční stanice - rozhlasové, a v ještě větší míře televizní. Dramatické nebo rytmické hudební prvky mají zvýraznit naléhavost a důležitost obsahu a přitáhnout pozornost posluchačů a diváků. Je to v podstatě prvek podprahově zvyšující emocionální účast vnímatele. Faktem je, že postupem času se některé formální postupy dostávají z komerčních médií i do praxe médií veřejné služby, a toto je jeden z příkladů tohoto trendu.

Chápu, že někteří posluchači včetně Vás z různých důvodů tento jev nemají v oblibě - buď komplikuje jejich zvukový vjem (mluvené slovo je hůře srozumitelné), nebo je ruší v soustředěném poslechu. Na druhé straně musím konstatovat, že užívání zvukové grafiky tohoto typu je celosvětovým trendem. Nicméně mou povinností je předávat kritické postřehy tohoto typu vedení Zpravodajství Českého rozhlasu s doporučením, aby jim byla věnována náležitá pozornost. A to také učiním i v případě Vašeho dopisu.

Se srdečným pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio