Polední hrátky

18. duben 2017

Pořad Polední hrátky je pokusem vyjít vstříc žádostem těch, kdo chtějí na Dvojce poslouchat i něco trochu jiného, než co se hraje na ostatních stanicích.

Dobré odpoledne,

chci se vrátit k nové podobě pořadu Dvanáct ve dvanáct, který jste přejmenovali na Polední hrátky. Nový výběr písniček je dá se říci otřesný. Například v posledních dnech jeden z moderátorů vybral ihned po Lady Karneval jakousi verzi s panem Kornem a jeho doprovodem, která byla naprosto otřesná.

Některé písničky nových moderátorů tohoto pořadu jsou jakési doslova otřesné třískání, které starším posluchačům naprosto nevyhovuje. Na tomto jsme se shodli s mými vrstevníky, se kterými navštěvuji Univerzitu třetího věku.

Myslím, že tato inovace se Vám nepovedla, a prosím, zda byste se nevrátili ke starému formátu, kde se hrály staré oblíbené hity. Myslím si, že nebudu sama, kdo má tento názor. Prosím, abyste se k tomu vyjádřili, neboť jak jsem zjistila, řada mých vrstevníků přelaďuje na tuto hodinu na jinou stanici, jelikož je velmi často tento pořad neposlouchatelný.

Děkuji předem za Vaše sdělení, proč byl tento pořad změněn k horšímu. Moc mě to mrzí, protože Prahu a později Dvojku poslouchám nejméně dvacet let a vždy jsem ji považovala za jednu z nejlepších stanic.

S pozdravem Vaše posluchačka

Jitka Znamenáčková, Kladno

<hr/>

Vážená paní Znamenáčková,

s problematikou, kterou zmiňujete, jsem obeznámen, a mohu Vám proto napsat svůj názor.

Když nastoupilo vloni v létě nové vedení Dvojky, bylo konfrontováno mj. se silnou kritikou pořadu Dvanáct ve dvanáct. Kritika směřovala k výběru hudby (v zásadě šlo o výběr prováděný tzv. selektorem), k výběru moderátorů i ke způsobu jejich projevu. Proto byl tento pořad nahrazen Poledními hrátkami. Ta nejvýznamnější změna spočívá v tom, že jednotliví moderátoři mají možnost vybrat si hudební ukázky sami tak, aby spolu souvisely, a připraví k nim komentář. Tak se dostane na skladby, které se jinak do vysílání příliš nedostanou, protože nepatří do běžného standardu nebo chcete-li středního proudu (šansony, písně zpívané v jiných jazycích než angličtině, ale také třeba Vámi zmíněná úprava Lady Carneval v podání vokální skupiny 4tet, která patří ve svém oboru k absolutní špičce, ale v playlistech rádií se neobjevuje).

Chápu, že se Vám některé vybrané písně nelíbí – ale vezměte prosím v úvahu, že Dvojku poslouchají statisíce lidí a každý z nich má trochu jiný vkus a představu o tom, co by se mělo na Dvojce hrát. Polední hrátky jsou výrazem snahy vyjít vstříc žádostem těch, kdo chtějí na Dvojce poslouchat i něco trochu jiného, než co se hraje na ostatních stanicích. Žádosti tohoto druhu jsou velmi časté. Zdá se, že Polední hrátky toto očekávání naplňují, soudím tak z toho, že kritika tohoto pořadu se v mé agendě objevuje jen výjimečně.

To samozřejmě neznamená, že by nebylo co zlepšovat. Pokud bude přibývat kritických ohlasů, jistě budou muset tvůrci pořadu vzít kritiku na vědomí a upravit výběr skladeb. Z tohoto hlediska je Váš dopis důležitou zpětnou vazbou. Mohu Vás ujistit, že s ním šéfredaktora Dvojky seznámím.

Přeji Vám pěkný víkend a srdečně Vás zdravím.

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio