Poznámky k diskusním pořadům na ČRo Plus

16. srpen 2018

Produkování publicistického pořadu je stálý zápas ideálu s reálnými možnostmi a podmínkami.

Dobrý den.

Desítky let jsem poslouchal Rádio Svobodná Evropa. Byl jsem rád, že navázalo na její tradici Radio Šest. Bylo sice méně kvalitní, ale bylo. Pak přišlo Rádio Plus... Odešli milovaní redaktoři a v porovnání se Svobodnou Evropou nedosahovala jeho úroveň ani kotníků.

Dnes (12. srpna) jsem poslouchal po 18. hodině (po zprávách) diskuzi. Rádoby. Parta spřízněných hochů se utvrzovala ve svých názorech. Tak to tedy ne! Odmítám poslouchat jednosměrné názory. Uráží mne, že se povyšujete nad většinu obyvatel této země, že urážíte nejen námi zvoleného prezidenta. Trpělivost s poslechem této stanice došla. Konec.

Ke každé kritice, by mělo být navrženo řešení, tak tady je: Přejmenujte tuto stanici na RÁDIO PRAŽSKÉ KAVÁRNY.

A mávám šátečkem.

M. D.

<hr/>

Vážený pane,

děkuji Vám za kritické hodnocení nedělního pořadu Názory a argumenty Plus. Obecně řečeno, povinností Českého rozhlasu je zprostředkovat co nejširší názorové spektrum a ponechat na posluchačích, aby si vlastní závěry učinili sami. Při přípravě publicistického pořadu – debaty více účastníků – záleží na mnoha okolnostech, jak se tuto skupinu respondentů podaří sestavit. Ve složení účastníků zmíněné debaty bych neviděl apriorně snahu nechat zaznít jen jeden názor, ale spíše shodu okolností (nepřítomnost zastánců dalších názorových proudů v daný čas kvůli dovoleným apod.). Mohu argumentovat sobotními Názory a argumenty Plus, věnovanými zahraničním aktuálním problémům, kde se podařilo pozvat do studia zastánce opravdu širokého názorového spektra – k této debatě jsem také nedostal žádný kritický podnět. Tedy znovu se vracím k tomu, že editování a produkování publicistických pořadů je stálý zápas jistého ideálu s reálnými možnostmi a podmínkami. A souhlasím s Vámi, že je třeba stále usilovat o splnění povinnosti, kterou jsem popsal na začátku.

Jako zástupce zájmů posluchačů upozorním příslušné vedoucí pracovníky Českého rozhlasu na Vaši kritiku. Učiním tak na poradě vedení ČRo a zároveň s Vaším dopisem seznámím šéfredaktora Českého rozhlasu Plus.

S pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio