Programové změny na ČRo Plus

21. září 2018

Při rozhodování o změnách hrály roli i závěry z průzkumu mezi posluchači.

Dobrý den,

můžete prosím zjistit, které programy na stanici Plus byly zrušeny? Rozhovor se šéfem stanice uvádí jenom Magazín Leonardo, ale zdá se, že tiše zmizely i další pořady. Například "Svět ve 20 minutách" byl, zdá se, naposledy vysílán 9. 9. 2018. Alespoň v archivu pořadu se nic nového nenachází.

Je hezké inzerovat, co všechno je nové, ale bylo by dobré i zveřejnit, které pořady jste "pohřbili". Také by mě zajímalo více o tom, jak se postupovalo při rozhodování o tom, které porady "seškrtat". Nepamatuji se, že bych já mel nějakou možnost do diskuze přispět.

Děkuji,

F. K.

<hr/>

Dobrý den,

děkuji Vám za otázku k programu Českého rozhlasu Plus.

Úplně zrušeny byly pouze Názory a argumenty speciál v sobotu v podvečer k zahraniční politice. Toto téma převezme nedělní kulatý stůl (když bude potřeba) a zahraničním tématům se nyní více věnujeme ve všedních dnech - rozšířili jsme totiž Názory a argumenty, k podvečerním v 18:34 jsme přidali ještě jedny - ve 13:34. Plus jsme přidali glosu (10:26) a v Názorech argumentech.

Svět ve 20 minutách jsme omezili na sobotu a neděli (po zprávách ve 14 a v 19), kdy bude souhrn toho opravdu nejlepšího, co týden dal. Ve všední dny jsme s ohledem na výrobní možnosti pořad nasazovali až po 19. hodině, kdy většina našich posluchačů sleduje televizní zpravodajství.

Namísto Magazínu Leonardo, který každé odpoledne shrnoval příspěvky odvysílané přes den a doplňoval je rozhovorem, máme nyní jeden příspěvek navíc, posílenou směnu, která reaguje na vědecké dění, v týdnu jedno vědecké Zaostřeno (14:35) a o víkendu navíc velký vědecký rozhovor (Studio Leonardo v neděli 14:35). V neděli zůstává i Magazín Leonardo.

S pozdravem

Petr Šabata, šéfredaktor Českého rozhlasu Plus

<hr/>

Vážený pane,

věřím, že jste již obdržel odpověď na Váš dotaz od šéfredaktora Českého rozhlasu Plus Petra Šabaty. K Vaší doplňující otázce, jak se postupovalo při rozhodování o změnách v programu, mohu uvést, že vedení stanice si nechalo zpracovat sociologicky relevantní průzkum mezi posluchači ČRo Plus z dubna a května letošního roku a závěry tohoto průzkumu hrály při rozhodování důležitou roli.

Rád bych zdůraznil, že v tomto případě nejde o změnu charakteru stanice, nýbrž že došlo k relativně drobným úpravám schématu, jakými prochází každá stanice, každé periodikum. Provedené změny se setkaly s pochopením posluchačů. Mohu tak soudit ze své agendy, v níž jsou Vaše kritické poznámky ojedinělé. To samozřejmě neznamená, že na ně nemáte právo a že pro vedení stanice nejsou důležité. Zároveň to ale vypovídá o tom, že změny se opravdu "potkaly" s očekáváním většiny posluchačů stanice.

S přáním pěkného víkendu

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio