Prolínání pražské a celostátní Zelené vlny

14. listopad 2018

Nežádoucímu přepínání mezi různými frekvencemi lze zamezit přenastavením přijímače.

Dobrý den,

vnímám, že už více jak rok se Vaše vysílání "Zelená vlna" o dopravní situaci změnilo do skoro nesnesitelné podoby. Radiožurnál poslouchám skoro 2h denně, takže mám velký přehled o tom, že skoro při každém vstupu o dopravě je s vysíláním něco špatně. Zřejmě si na jedné frekvenci "skáčou do řeči" frekvence dvě... (toto berte jen jako amatérské vysvětlení) Výsledkem je to, že neustále přeskakují informace třeba z Brna do informací z Prahy. Mnohdy je to tak časté, že si na konci vstupu uvědomíte, že o dopravě ani z Brna a ani z Prahy vlastně nevíte vůbec nic. Už jsem párkrát i zaznamenal, že se dvě různé linky prolínají i tak, že jsou obě třeba o Praze a i že obě namlouvá stejný člověk.
Ale výsledek je stejný - nevíte nic. Musím se přiznat, že jsem nejdříve doufal, že je to jen nějaká dočasná chyba, ale teď - po roce jsem se rozhodl Vám napsat. Opravdu je to velice otravné a výsledkem často bývá to, že raději přeladím. Zajímalo by mě tedy, jestli o této chybě víte a zda ji nějak řešíte. Předem díky za Vaši reakci.

S pozdravem

P. P.

<hr/>

Vážený pane Pajere,

děkuji Vám za věcnou připomínku. Problém, o kterém se zmiňujete, není chybou ve vysílání, ale jedná se o nežádoucí přepínání mezi pražskou a celostátní verzí Zelené vlny, způsobené zapnutou funkcí RDS AF na Vašem rádiu. Zmíněná funkce neustále hledá nejsilnější signál a automaticky přepíná mezi dostupnými frekvencemi dané stanice z různých vysílačů. Tomuto nežádoucímu přepínání lze zamezit dvěma způsoby:

První varianta: Na předvolby autorádia si uložte Radiožurnál dvakrát. Pod první tlačítko primárně pražskou frekvenci FM 94,6 MHz s vypnutou funkcí RDS AF. A pod druhé tlačítko další frekvenci Radiožurnálu se zapnutou funkcí RDS AF (viz přehled vysílačů). Budete tedy přijímat stabilně Radiožurnál na pražské frekvenci. Teprve tehdy, až se dostanete mimo její dosah, manuálně přepnete druhým tlačítkem na ostatní vysílače Radiožurnálu (mezi nimi už se pak při jízdě bude přijímač přelaďovat zase sám podle potřeby). A jakmile se k hlavnímu městu vrátíte, prvním tlačítkem se manuálně vrátíte k příjmu pražské frekvence.

Druhá varianta: Ne všechna autorádia dovolují selektivě zapínat/vypínat RDS AF pro jednotlivé předvolby a první varianta tedy nemusí být možná. Na méně pokročilých přijímačích je ke zvážení celkové vypnutí funkce RDS AF. Pak autorádio nebude přelaďovat u žádné poslouchané stanice mezi dostupnými signály z různých vysílačů. Pro každou oblíbenou stanici bude potřeba uložit do předvoleb několik frekvencí podle lokalit, kde se obvykle pohybujete.

Věřím, že Vám tyto informace budou užitečné.

Se srdečným pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio