Rozhovor s Jodi Deanovou na Radiu Wave

18. květen 2018

Moderátor si v rozhovoru zachoval potřebný kritický odstup.

Vážený pane Pokorný,

Obracím se na Vás se svou stížnosti na Český rozhlas Radio Wave.

3. května 2018 Radio Wave uveřejnilo rozhovor s paní Jodi Dean. Tento rozhovor ovšem dle mého názoru nesplňuje požadavky na objektivní rozhovor. Autor tohoto rozhovoru Ondřej Trhoň vede naprosto nekritický rozhovor s obhájkyní zločinné, nenávistné ideologie komunismu, tato paní je uvedena v tomto rozhovoru jako politoložka, tudíž si člověk může myslet, že se jedná o objektivní názor, a nikoliv názor agitátorky této ideologie. Tímto bych Vás chtěl požádat, aby byl na Radiu Wave uveřejněn rozhovor s obětí komunistického režimu a dále přidána omluva všem obětem komunismu v naší zemi. Považuji tento rozhovor za urážku všem, kdo byli komunistickým režimem zavražděni, mučeni, zavíráni, vyhazováni z práce či ze škol. Je to to stejné, jako kdyby rádio pozvalo na rozhovor obhájce nacionálního socialismu.

Se vší úctou

Pavel Pěčonka

<hr/>

Vážený pane Pěčonko,

děkuji Vám za kritické hodnocení rozhovoru, který zveřejnilo Radio Wave. S rozhovorem jsem se seznámil a dovolím si k němu a k Vašemu hodnocení přičinit několik poznámek.

Rozhovor s Jodi Deanovou, profesorkou na Hobart and William Smitg Colleges ve státě New York a editorkou politologického časopisu Theory and Event, byl odvysílán v rámci cyklu rozhovorů Radia Wave se zahraničními akademiky a kulturními pracovníky Otevřené hlavy. Jeho cílem je ukázat pestrost názorů současných západních intelektuálů na dění ve světě, vývoj společnosti a globální problémy.

Jako nezbytné vidím uvedení názorů Jodi Deanové do potřebného kontextu západní společnosti, která nemá přímou zkušenost s vývojem v zemích podřízených Sovětskému svazu a s pokusem o realizaci komunistických myšlenek. Je povinností média veřejné služby seznamovat zájemce i s tímto typem současného myšlení o společnosti, tedy neopakovat dřívější praktiky, kdy jisté myšlenkové proudy byly umlčovány a cenzurovány.
Pro Vaši lepší představu přidávám odkaz na všechny rozhovory odvysílané v rámci cyklu rozhovorů se zahraničními akademiky a mysliteli Otevřené hlavy: https://wave.rozhlas.cz/otevrene-hlavy-5981017
Jsou mezi nimi např. Rod Dreher - americký křesťanský konzervativní filozof, Bruce Sterling - jeden ze zakladatelů cyberpunku, Espen Aarseth - odborník na game studies, Nick Bostrom - filozof zaměřující se na problémy umělé inteligence, Virginia Eubanks - teoretička nových technologií a genderu, Mark Lilla - politolog a komentátor, obhájce liberalismu.

Český rozhlas je povinen poskytovat prostor co nejširšímu názorovému spektru, z tohoto důvodu nevidím důvod, proč nedat prostor profesorce politologie ze Spojených států, kde panuje, jak vidno, úctyhodná svoboda vědeckého bádání a samozřejmý respekt k odlišným politickým postojům - svědčí o tom dikce, s níž Jordi Dean pracuje. Problém by z mého pohledu nastal, pokud by se moderátor vůči hostu nechoval s potřebnou mírou kritického odstupu. V rozhovoru s jedním hostem je totiž jeho úkolem zastupovat nepřítomné zastánce jiných názorů, než jsou názory hostovy.
Dovolím si ocitovat několik otázek, které autor rozhovoru položil:

"Chci začít obecně a trochu typicky: jaký je podle vás největší problém současné levice?
Budu vám oponovat – není ale strach z komunismu vzhledem k historické zkušenosti legitimní?
„Sama mnoho způsobů levicového aktivismu kritizujete, výhrady jste měla třeba i k Occupy. Jaké chyby levicoví aktivisté dělají?“
„V minulé sezóně Otevřených hlav jsem se s Nickem Srnickem bavil o tom, že aktivisté až příliš často jen drží pozice a chybí jim pozitivní vize budoucnosti. Souhlasíte?“
„Co je špatného na tom, že podepíšu petici třeba proti nějakému developerskému projektu v mé čtvrti?“
„Vy sama jste vymyslela termín komunikativní kapitalismus. Můžete ho, prosím, krátce vysvětlit?"

Z položených otázek je patrné, že autor rozhovoru si potřebný odstup zachoval, není zde patrná názorová shoda, naopak, otázky jsou položeny s cílem zjistit reakce na protiargumenty. Autor rozhovoru vystupuje v roli oponenta či neutrálního tazatele, vstupuje do rozhovoru i s prezentací odlišných pohledů na danou problematiku, než je pohled respondenta.

Český rozhlas při mnoha příležitostech seznamuje posluchače s reálnou podobou vývoje v tzv. východním bloku po roce 1945. Připomínám např. rozsáhlý cyklus Příběhy 20. století - viz odkaz https://plus.rozhlas.cz/pribehy-20-stoleti-6504756

Ve své funkci přijímám mnoho krajně nesouhlasných reakcí od posluchačů, kteří nejsou spokojeni s tím, že ve vysílání Českého rozhlasu se často objevuje negativní hodnocení období před rokem 1989. Tyto reakce odmítám s poukazem na povinnosti média veřejné služby. Na druhou stranu jsem toho názoru, že rozhovor s americkou politoložkou reprezentující jeden z mnoha směrů současného západního diskurzu (který nebyl představen jako reprezentativní či ze strany ČRo kladně hodnocen) nemůže v kontextu působení Českého rozhlasu vytvořit zavádějící a zkreslující dojem o tomto období v naší historii.

Věřím, že mé vysvětlení přijmete s pochopením pro specifické postavení veřejnoprávního rozhlasu ve struktuře českých médií.

S pozdravem a přáním klidného víkendu

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio