Správné čtení číslovkových výrazů

15. srpen 2018

Oba slovní zápisy číslovek – padesát čtyři i čtyřiapadesát – jsou rovnocennými variantami v souladu s Pravidly českého pravopisu.

Dobrý den.

Sleduji, že na všech stanicích Čro moderátoři čtou číslovky německým způsobem.
Např. čtyřiapadesát. Vždyť česky je to padesát čtyři.

Děkuji za odpověď.

<hr/>

Vážený pane,

děkuji Vám za podnět týkající se jazykové kultury ve vysílání Českého rozhlasu. Mohu zodpovědně říci, že kultura mluveného projevu je jednou z mých priorit, spolupracuji v této věci například s Oddělením vzdělávání Českého rozhlasu a snažím se využít každé příležitosti, abych pracovníkům Českého rozhlasu předal kritické ohlasy posluchačů i s mými doporučeními k nápravě chyb.

V daném případě však soudím, že k chybě nedošlo. Základní pravopisná příručka, tj. Internetová jazyková příručka Ústavu pro jazyk český (která syntetizuje Pravidla českého pravopisu, Akademický slovník cizích slov, Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost a čtyřsvazkový Slovník spisovného jazyka českého), uvádí oba slovní zápisy číslovek (padesát čtyři i čtyřiapadesát) jako rovnocenné. Typ „čtyřiapadesát“ je tzv. složený číslovkový výraz. Má své heslo ve slovníku Příručky, kde je uvedeno jeho úplné skloňování a řada jazykových dokladů. Jde tedy o běžnou, bezpříznakovou variantu užívání číslovek, která je v souladu s Pravidly českého pravopisu a se zásadami české jazykové kultury.

Věřím, že mou odpověď přijmete s pochopením.

Srdečně Vás zdravím a přeji Vám klidné letní dny.

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio