Úzký výběr skladeb na Radiožurnálu?

12. září 2018

Počet písní zařazených v selektoru je v současné době 1503.

Dobrý den,

stanice Radiožurnál se pro mně bohužel stává stále hůře poslouchatelnou, protože už několik posledních let používá stále stejnou sadu vybraných hudebních skladeb. Téměř každá písnička, která zazní, už byla tolikrát opakovaná, že už je do té míry ohraná, že už se nedá poslouchat. Radiožurnál se tváří, jakoby neexistovalo nic jiného, než tento relativně úzký výběr. Proto se dá poslouchat jen mluvené slovo a při hudební produkci jsem nucený přepnout jinam, protože všechno už jsem tolikrát slyšel, že už je to opravdu neposlouchatelné.

J. K.

<hr/>

Vážený pane,

na základě Vaší kritické reakce jsem si vyžádal od hudebního dramaturga Radiožurnálu Petra Krále informace o počtu skladeb zařazených aktuálně do selektoru. To je zařízení, do něhož dramaturg vloží zvolené písně a naprogramuje je tak, aby se do vysílání dostaly podle zvolených kritérií – například určí interval, v němž se píseň může zahrát (většinou jde o dny), určí frekvenci českých a cizích písní, výskyt písní konkrétního interpreta atd. To zajišťuje, aby se skladby neopakovaly, aby se střídaly skladby české a cizí produkce podle určeného klíče (Radiožurnál má zhruba 75 % cizích a 25 % českých, kdežto například regionální stanice mají 80 % české hudební produkce) apod.

Momentálně je tzv. aktivních, tedy skutečně hraných písní ve vysílání Radiožurnálu 1503. Pokud máte dojem, že se některé z nich opakují častěji, než by Vám vyhovovalo, může to být způsobeno několika faktory. Jeden z nich je náhodné vyslechnutí stejné skladby během několika dní, což může vytvořit zmíněný dojem. Dalším faktorem může být podobnost písní určitého hudebního směru či žánru. Jako příklad mohu uvést stížnost posluchače na častý výskyt jisté písně hispánského původu. Ve skutečnosti šlo o tři různé skladby, jejichž rytmus a melodiku mohl posluchač vnímat jako podobné.

Mou povinností je pracovat se stížnostmi posluchačů tak, aby Českému rozhlasu přinesly co největší prospěch. Pokud byste mi mohl napsat, o které písně či interprety konkrétně jde a jak často jste je slyšel, budu s touto informací zcela jistě dále pracovat - může se totiž stát, že některá skladba má na základě průzkumu posluchačských preferencí nastaveno častější uvedení, což by bylo možno upravit.

S pozdravem a přáním pěkného víkendu

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio