Výplata honorářů autorům

14. listopad 2017

Problém nastal v komunikaci mezi produkcí Českého rozhlasu a agenturou Dilia.

Dobrý den pane dr. Pokorný,

můžete mi vysvětlit, a) proč mi nechce Český rozhlas vyplatit honorář za 6 mých původních básní recitovaných na stanici Vltava v pořadu Poetická zastávka? Básně byly recitované i s titulem v celém textovém rozsahu a jedná se o moje originální skladby, na které mám copyright.

b) Proč se mnou právní oddělení Českého rozhlasu nechce v této záležitosti komunikovat, ačkoli přislíbili odpověď již počátkem července a dnes někdy nastává již astronomický podzim?

Ocitl jsem se takto v pozici autora vykořisťovaného institucí Českého rozhlasu, což je nanejvýš tristní. Jsem člen Českého centra PEN klubu a Nositel ocenění za III. odboj. Nehodlám tolerovat totalitní praktiky ať už vůči sobě, nebo jiným autorům, pokud jsou či budou manipulováni v takovéto situaci.

Děkuji za odpověď a jsem s pozdravem.

Vít Kremlička


Vážený pane Kremličko,

Vaši stížnost jsem prověřil a zjistil jsem, že je opodstatněná, na honorář máte skutečně nárok a měl Vám být proplacen. V Českém rozhlase k tomu byla vůle, problém nastal v komunikaci mezi produkcí Českého rozhlasu a agenturou Dilia, jíž byl odeslán přehled Vašich nároků za odvysílaná umělecká díla.

Podklady z Českého rozhlasu patrně nedoputovaly na správnou adresu. Stalo se tak nedopatřením, nezjistil jsem za tím snahu vyhnout se povinnosti proplatit náležitý honorář.
Výsledek aktuálního jednání Evidence vysílání ČRo a Dilie je následující: Na základě speciální faktury, která věc urychlí, by Vám měl honorář vyplacen zhruba za tři týdny.

Pokud by nastaly nečekané komplikace (které nepředpokládám), prosím Vás o zprávu, abych mohl zjednat rychlou nápravu.

Za zpoždění platby se Vám omlouvám a věřím, že mé vysvětlení přijmete s pochopením.

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio