Výrok Bohumila Pečinky v pořadu Jak to vidí

12. listopad 2018

Paní Zita Senková zastává názor, že posluchač si o hostových názorech udělá nejlepší představu na základě jeho vlastních slov.

Vážený pane doktore,

přivítal jsem rozhodnutí Českého rozhlasu o zřízení funkce ombudsmana, neboť kontakt s některými redaktory ČRo je obtížný, někdy přímo nemožný. Mrzí mne, že se nepodařilo udržet spolupráci s p. Ivanem Hofmanem, neboť jeho účast v pořadu Jak to vidí pokládám pro sledovanost tohoto pořadu za velmi důležitou.

K dnešnímu (6. 11.) dopolednímu vysílání pořadu Jak to vidí mám tuto připomínku:
Paní Zity Senkové si velmi vážím. Její moderování tohoto pořadu nemá chybu. Mrzí mne však, že nereagovala na nemístnou poznámku pana Pečínky asi v tom smyslu, že s dokončením mandátu pana prezidenta Zemana se nepočítá. I když s některými výroky pana prezidenta nesouhlasím, toto vyjádření pana Pečínky pokládám za skandální.

S pozdravem

J. F.

<hr/>

Vážený pane,

stejně jako Vás i mne a spolu s námi mnoho dalších posluchačů mrzí, že už nebudeme slýchat Ivana Hoffmana v pořadu Jak to vidí. Bylo to jeho rozhodnutí a musíme je respektovat. Ivan Hoffman dále připravuje pro Český rozhlas komentáře, takže nejde o rozchod ve zlém, spíše o ukončení jedné z forem spolupráce.

Co se týče Vámi zmíněného rozhovoru Zity Senkové s Bohumilem Pečinkou, dovolte mi doslovně ocitovat jeho poznámku: „Vzhledem k té atmosféře v určité části české veřejnosti politicky naladěné, že prezident Zeman nemusí být prezidentem celé období..." Host zde podle mého názoru poukázal na politickou debatu a vyslovil se k ní spíše kriticky. V další fázi rozhovoru se prezidenta a Hradu zastal, když vyslovil názor, že Senát nemá být protiváhou Hradu. Moderátor publicistického pořadu by měl do hovoru vstupovat s novými tématy, samozřejmě oponovat v případě potřeby, o tom není sporu, ale je velmi těžké určit okamžik, kdy je jeho vstup nezbytný. Jako příklad uvedu stížnosti na jednu z moderátorek politických debat na Radiožurnálu a ČRo Plus, jíž posluchači vyčítají naopak to, že svým hostům vstupuje do řeči častěji, než by bylo žádoucí, a chová se celkově asertivně. Záleží tedy i na osobnostním typu konkrétního moderátora. Paní Zita Senková zastává názor, že posluchač si o hostových názorech udělá nejlepší představu na základě jeho vlastních slov. I ona často cítí potřebu strukturovat debatu, případně ji doplnit či usměrnit, ale to, že tak neučinila v okamžiku, který jste popsal, nepokládám za profesionální selhání. To by bylo, domnívám se, příliš přísné hodnocení. Máte na ně ale plné právo. S Vaším názorem jsem Zitu Senkovou samozřejmě seznámil.

S díky za pochopení a se srdečným pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio