Vysílání DAB+ ve Zlínském kraji

19. září 2018

Střední Moravu a okolí Zlína od příštího roku částečně pokryje nově spuštěný vysílač.

Dobrý den,

měl bych na Vás dva dotazy:

Prosím o informaci, kdy bude možné přijímat stanice ČRo v DAB+ na území Zlínského kraje. Už pět let vlastním autorádio podporující DAB+, ale kvalitu zvuku nebo větší nabídku stanic si mohu dopřát pouze v některých krajích nebo v zahraničí.

Není možné v Zelené vlně dělat nějakou osvětu například pro záchrannou uličku, vštěpovat systém zip, denní svícení nevhodné do mlhy apod. Napadá mě jen připomínat jednoduché věci jednou větou.

Není třeba vysvětlovat první pomoc, to se do zelené vlny asi nevleze.

Děkuji,

R. F.

<hr/>

Vážený pane Fici,

děkuji Vám za oba dotazy. Podle vyjádření pracovníků Techniky Českého rozhlasu se v průběhu příštího roku počítá se spuštěním vysílače DAB+ Kojál severně od Brna, jehož signál pokryje střední Moravu a částečně i okolí Zlína. Zřízení samostatného vysílače ve Zlíně se v blízké budoucnosti neplánuje, nicméně nelze to ani vyloučit, vše bude záviset na dalším rozvoji DAB+ sítí v České republice.

K Vašemu druhému dotazu přikládám vyjádření vedoucího redakce Zelené vlny Štěpána Jandy:

"Kolegové mají instrukce, aby v případě, že jim to stopáž dovolí, zmíněná pravidla připomínali. Nejčastěji k tomu využíváme přímo nahrávky volajících řidičů, kteří k tomu sami vyzývají. Týká se hlavně zipování a svícení za snížené viditelnosti (v silném dešti apod.). A pokud jde o záchrannou uličku, ke které od října začnou platit nová pravidla dle příslušné novely, k jejímu vytváření naši redaktoři vyzývají už teď a plánujeme k tomu zařazovat krátké vysvětlující spoty, věnujeme této tematice několik našich inzercí/reklam v tisku a kolegové z domácí redakce určitě připraví sérii příspěvků do proudového vysílání (jsme k tomu v kontaktu např. s mluvčím jihomoravských hasičů, který se tematice dlouhodobě věnuje, a máme od něj postřehy, s čím se potýkají např. velká hasičská auta)."

Z vyjádření pana Jandy vyplývá, že vedení Zelené vlny věnuje edukaci veřejnosti soustředěnou pozornost. Limitem je rozsah relací Zelené vlny. Témata, na která jste upozornil, se objevují i v dalších programových formátech, např. v pořadu Šťastnou cestu, který vysílá Dvojka v pátek po 13. hodině.

S pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio