Vysílání pro národnostní menšiny

15. listopad 2017

Stretnutie, Mezi námi, Sousedé, O Roma vakeren…

Vážený pane ombudsmane,

žiji už pátým rokem v Norsku. Při poslechu místního rozhlasu mě mrzí, že slyším pouze hudbu majoritní norské společnosti a anglicky zpívanou místními zpěváky či z anglických mluvících zemí.

V Česku je to taktéž. Chci napsat do norského rozhlasu NRK, že prakticky nikdy krom Vánoc tady neslyším žádnou českou píseň. Slyším jen „Kdepak ty ptáčku hnízdo máš“ od Karla Svobody / Gotta. Toť veškerá česká kultura spojená jen s Popelkou.

Proto se snažím kontaktovat Vás. Není dobré slyšet pouze hudbu a vše ze Západu, když my pracující z východní Evropy jsme tady v daleko větším zastoupení. To stejné platí i pro Ukrajince, Poláky, Rusy a jiné národy, kteří jsou u nás, ale prakticky jejich kultura není zmíněna hudbou, pořady, takřka ničím. Je to špatné při integraci a špatně vnímáno majoritní společností, jako by ti lidé neměli žádný původ.

Je potřeba začít před vlastním prahem, než budu psát na Norský rozhlas. A nemám na myslí různé stanice jako Radio Etno, ale prezentaci minorit či národů v Česku prostřednictvím jejich kultury na hlavních veřejných stanicích, jako je Radiožurnál.

Děkuji.

S pozdravem

Ing. Miroslav Hrabec


Vážený pane inženýre,

děkuji Vám za dopis, který vysoce oceňuji – vysílání pro národnostní menšiny je tématem, které stojí poněkud stranou zájmu většiny podnětů, jež tvoří mou agendu. Ale to nic nevypovídá o jeho menší důležitosti. Ostatně Váš dopis je toho jasným důkazem.

Rád bych Vás informoval o tom, že vysílání pro národnostní menšiny žijící v České republice ukládá Českému rozhlasu zákon. Na jeho základě jsou pravidelně připravovány pořady, jejichž koncepce předpokládá, že je budou poslouchat nejen příslušníci jednotlivých menšin, ale že budou přístupné a zajímavé pro nejširší českou veřejnost.

Početně nejsilnější národnostní menšinou jsou Slováci. Pro něj určen pořad Stretnutie, který vysílá stanice Radiožurnál v neděli od 20 hodin a regionální stanice Českého rozhlasu v pondělí a ve středu. Pořad Sousedé je česko-německý magazín pro německou menšinu v ČR a vysílá jej Český rozhlas Sever v pátek večer. Pořad o životě romské menšiny v ČR O Roma vakeren se vysílá na Radiožurnálu v sobotu ve 20.05 a v úterý a ve čtvrtek na regionálních stanicích Českého rozhlasu.

Dále je pro vysílání Českého rozhlasu pravidelně připravován pořad o všech národnostních menšinách v ČR, zejména o těch, které nemají vlastní rozhlasový pořad, s názvem Mezi námi. Vysílá jej stanice Český rozhlas Plus v sobotu v 15.05.

Ve všech pořadech zní hudba příslušné národnostní menšiny, v pořadu Mezi námi zní mix skladeb, které tematicky doprovázejí odvysílané příspěvky podle národnosti, o níž je řeč.

Podotýkám, že Radiožurnál je nejposlouchanější stanice Českého rozhlasu, jejíž poslechovost se blíží milionu lidí. Český rozhlas Plus je stanice specializovaná na zpravodajství a publicistiku a poslouchá ji kolem 80 000 lidí. Český rozhlas Sever je regionální stanice se sídlem v Ústí nad Labem.

Rozumím dobře Vašim argumentům, které jsou podloženy konkrétní životní zkušeností. Věřím, že mé informace přijmete s pochopením. Pokud byste si našel čas, zajímalo by mne Vaše srovnání s vysíláním pro menšiny ve veřejnoprávním norském rozhlase.

Srdečně Vás zdravím a přeji Vám vše dobré.

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio