Zpráva o Všeslovanském sněmu na iRozhlas.cz

26. červenec 2017

Zpravodajství Českého rozhlasu věnuje dění v zahraničí pozornost odpovídající významu jednotlivých akcí z hlediska zájmů České republiky.

Dobrý den,

dozvěděl jsem se, že v červnu byl v Moskvě Všeslovanský sněm. Jsem celodenním posluchačem vašeho radia Český rozhlas Plus a neslyšel jsem o něm ani zmínku. Proč?

Jelínek


Vážený pane Jelínku,

Všeslovanský sjezd v Moskvě ve dnech 21. - 24. 5. 2017 byl jednou z mnoha akcí probíhajících v zahraničí na nižší než diplomatické úrovni a tomu odpovídala pozornost, kterou této události Český rozhlas věnoval.

Ze zprávy, kterou 13. 6. 2017 uveřejnil zpravodajský web Českého rozhlasu irozhlas.cz, vyjímám:

„Všeslovanského sněmu, který se konal v Moskvě před dvěma týdny, se podle serveru Aktuálně.cz zúčastnila také česká delegace v čele s propagátorem slovanství Zdeňkem Opatřilem. Výdaje spojené s jejich účastí zčásti platila ruská strana. Šéfa české delegace přijal velvyslanec v Moskvě Vladimír Remek. Tématem sněmu bylo mimo jiné sjednocení Slovanů do unie. „Bylo to velice příjemné, setkali jsme se s ním v Českém domě. Nebylo to ale žádné oficiální přijetí,“ popsal Opatřil pro server Aktuálně.cz setkání s Remkem. Důraz na to, že se nejednalo o oficiální akci, klade i ministerstvo zahraničí. „Pan velvyslanec se krátce soukromě setkal mimo slovanský sjezd se svým známým Opatřilem, který je zároveň předsedou organizace Všeslovanský výbor," řekla serveru Irena Valentová z ministerstva zahraničí.“

Zpráva dále obsahuje zmínky o některých členech delegace a také o možné vazbě na šíření ruského vlivu do zahraničí prostřednictvím akcí, jako byla tato.

Věřím, že mou odpověď přijmete s pochopením.

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio