Zveřejňování volných pracovních míst

7. listopad 2018

Texty informující o vypsaných výběrových řízeních hodlá Český rozhlas do budoucna doplnit a zpřesnit.

Dobrý den, pane Pokorný,

velmi se mi nelíbí způsob, jakým jsou na webu ČRo i ve vlastním vysílání téměř vůbec nezveřejňovány kariérní příležitosti v Českém rozhlase. Měla jsem velmi konkrétní dotaz k právě probíhajícímu VŘ na pozici jednoho z ředitelů regionálních studií a proto jsem se osmělila mailem zeptat přímo zveřejněného pracovníka ČRo, který má údajně o tomto výběrovém řízení poskytovat informace. Odpovědi jsem se ale, jako už tolikrát, nedočkala. Mohla bych vás tedy požádat, abyste mi VEŘEJNĚ odpověděl vy?

Moje otázky zní:
Jak se na webu ČRo případní zájemci o pracovní pozice dozví datum, kdy byl "inzerát" na určitou pracovní pozici zveřejněn? Je to důležité především tenkrát, když je jako podmínka pro účast ve VŘ požadován nějaký státními úřady vydávaný dokument, např. lustrační osvědčení.

Děkuji.

S. V.

<hr/>

Vážená paní,

omlouvám se za zpoždění odpovědi, zapříčiněné služebními cestami zaměstnanců Českého rozhlasu, s nimiž jsem věc potřeboval konzultovat.

Váš první dotaz se týká data zveřejnění výběrového řízení na pracovní pozici v rámci Českého rozhlasu. Podle informací, které mám k dispozici, není Českému rozhlasu jako veřejnoprávní instituci uložena povinnost tento údaj zveřejnit, nemá dokonce ani povinnost vypisovat výběrová řízení. Kdyby Český rozhlas měl na Vámi zmíněnou funkci předem vybraného vhodného kandidáta, výběrové řízení by nevypisoval. Vaše domněnka, že šlo pouze o splnění formality a že daná osoba byla již dopředu vybrána, se tedy nezakládá na pravdě.

Dovolte ještě poznámku k lustračnímu osvědčení. Je pravda, že ve zveřejněném textu oznamujícím výběrové řízení na místo ředitele regionálních studií ČRo Brno a ČRo Zlín nejsou k tomuto bodu uvedeny podrobnosti. Vedoucí Personalistiky a vzdělávání Českého rozhlasu mi na základě Vašeho podnětu sdělila, že do budoucna hodlá texty informující o vypsaných výběrových řízeních doplnit a zpřesnit. Nicméně mohu konstatovat, že během své praxe jsem nezaznamenal stížnost zájemců o pozice v Českém rozhlase, což svědčí o tom, že v případě nejasností se tito zájemci obrátili na kontaktní osobu uvedenou v závěru oznámení a potřebné informace od ní získali. Je to běžná praxe a mám ji potvrzenu od pracovníků Personalistiky a vzdělávání. Ve zmíněném případě by postačilo Vaše čestné prohlášení, že jste o lustrační osvědčení požádala, Vaší účasti ve výběrovém řízení by tudíž nic nebránilo. Tuto informaci Vám kontaktní pracovník Jan Moravec písemně sdělil.

Dovolte, abych Vás ujistil, že Vaše kritické připomínky pokládám za důležitou zpětnou vazbu. Děkuji Vám za ně. Jak jsem uvedl, pracovníci Personalistiky a vzdělávání na jejich základě upraví a zpřesní příslušné texty.

S pozdravem a přáním všeho dobrého

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio