Katalánská veřejnoprávní média uprostřed politického souboje

26. říjen 2017

Předseda španělské vlády zvažuje zavedení kontroly nad katalánskými veřejnoprávními médii.

Eskalující konflikt mezi španělskou a katalánskou vládou se možná dotkne fungování katalánských médií veřejné služby.

Převzetí kontroly nad těmito institucemi zvažuje v rámci speciálních opatření, jež mají vést k omezení autonomie regionu, ministerský předseda Španělska Mariano Rajoy. Tato opatření by zahrnovala odvolání stávajícího vedení organizace CCMA (Catalan Corporation of the Audiovisual Media), která kontroluje veřejnoprávní televizi TV3, rozhlas a tiskovou agenturu. Vláda tento krok odůvodňuje tím, že by garantoval objektivní, pravdivé a vyvážené zpravodajství.

Svaz katalánských novinářů tento případný postup ostře odsoudil a odmítl politické vměšování do svobody slova. Zvažovaná opatření kritizovala také Evropská federace novinářů.

Konečné rozhodnutí by mělo padnout v pátek 27. 10. 2017, nicméně jak uvádí server Rapid TV News, jestliže se tyto úvahy nezmění, je možné očekávat převzetí kontroly nad veřejnoprávními médii na začátku listopadu.

V této souvislosti je třeba upozornit na nesouhlasné reakce, které vzbudilo prohlášení předsedy hnutí SPD Tomia Okamury o zestátnění médií veřejné služby v České republice. Ze zveřejněných reakcí vyplývá, že většina české politické a společenské scény je po zhruba pětadvaceti letech existence médií veřejné služby přesvědčena o jejich důležitosti a nenahraditelnosti.

Svědčí o tom i moje agenda ombudsmana Českého rozhlasu, v níž se kritika posluchačů obrací vůči jednotlivým jevům, ale nikoli proti duálnímu systému jako takovému. Posluchači, kteří vyhledávají moji pomoc či stanovisko, uznávají referenční hodnotu tohoto média veřejné služby v oblasti kultury mluveného slova, zprostředkování kulturních statků, korektnosti vystupování, spolehlivosti zpravodajství a v dalších oblastech.

Spustit audio