Komise nechystá legislativu pro mazání obsahu na sociálních sítích. Zatím.

13. říjen 2017

Komisařka Věra Jourová v tuto chvíli neplánuje navrhovat legislativní opatření, která by uvalovala sociálním sítím povinnost mazat nenávistný obsah. Evropská federace novinářů tento přístup kvituje.

Jak uvádí Evropská federace novinářů ve svém stanovisku na webu, cení si dosavadního postupu Evropské komise, pokud jde o boj s nelegálním obsahem na internetu. Evropská komise minulý rok uzavřela s největšími internetovými hráči – Facebookem, YouTubem, Twitterem a Microsoftem – dohodu, že budou nelegální příspěvky odstraňovat do 24 hodin od nahlášení uživatelem.

Na tiskové konferenci v září pak komisařka Jourová oznámila, že zatím bude její úřad monitorovat, jak tuto dohodu firmy naplňují. Komise si proto nechala zpracovat již dvě hodnocení, jak sociální sítě k nenávistným projevům na internetu přistupují, o výsledcích druhého průzkumu jsme nedávno psali.

Podle Evropské federace novinářů by však právně závazná opatření do budoucna neměla být přijímána. Domnívá se, že vkládat pravomoc rozhodovat o protiprávnosti příspěvků na internetu do rukou soukromým společnostem je nebezpečná. Obává se totiž možných zásahů do svobody slova, pokud by se mazaly i příspěvky, které nelegální nejsou.

Federace by spíše ocenila, pokud by Komise vydala pro provozovatele sociálních sítí doporučení, jak v online prostoru právo na svobodné vyjadřování respektovat. V tomto duchu také Evropská federace novinářů kritizovala zákon, který byl přijat nedávno v Německu. Tento zákon umožňuje ukládat sociálním sítím pokuty, pokud rychle protiprávní obsah nestáhnou. Jako lepší cestu pro boj s nelegálním obsahem vidí Evropská federace novinářů spíše podporu mediální gramotnosti a samoregulaci.

Evropská komise se sice zatím předkládat legislativní návrh nechystá, ale pokud firmy nebudou v mazání nelegálních příspěvků aktivní sami, s regulací nakonec přijde.

Spustit audio