Operátor multiplexu COLOR DAB+: Regulátor nesmyslně mění možnosti budování sítí

19. duben 2024

Český telekomunikační úřad podle společnosti JOE Media dodatečně a bez smysluplného důvodu mění možnost realizace budování jednotlivých sítí, a to přesto, že výsledky aukce byly vyhlášeny již na začátku ledna letošního roku. V rámci připomínek, které firma andresovala ČTÚ k využití III. pásma, to píše jednateli firmy Miroslav Pýcha. Připomínky bylo možné zasílat do 18. dubna.

Čtěte také

„Připomínkovaný návrh je de-fakto „zabetonováním“ rozvoje a znemožněním budoucího využití pásma DAB+ rozhlasu na dlouhou dobu. Zamezuje vzniku jakýchkoliv dalších sítí, například malých nízkovýkonných městských sítí, kde by mohly vysílat za nižších nákladů komunitní, lokální, studentské nebo městské stanice. I takovéto využití DAB+ se nabízí s tím, jak se budou zlevňovat vysílací technologie a jak se bude rozšiřovat počet přijímačů,“ argumentuje Pýcha.

Jednatel společnosti JOE Media považuje za nepochopitelné, že ČTÚ coby regulátor plánuje takto striktně omezit využívání pásma, pokud by takové kmitočty nebo sítě bylo možné provozovat, resp. zkoordinovat jak vnitrostátně, tak mezinárodně, aby nezpůsobily rušení. Připomínky, které má k návrhu operátor multiplexu COLOR DAB+, jsou velmi podobné těm, jenž adresoval telekomunikačnímu regulátorovi i anténář Jakub Melín. Ten funguje jako koordinátor projektu.

Aukce DAB+ kmitočtů: vydražené regionální bloky - JOE Media s.r.o.

„Mnohé vysoutěžené kmitočty jsou v rámci SFN (jednofrekvenční sítě, pozn. red.) provozovatelné i mimo vymezené regiony, naopak, takovéto využití se u mnoha z nich vyloženě nabízí, aby došlo k propojení pokrytí provozovatele v oblasti, kterou svými překryvy vysílače již zasahují. Příkladem může být velká oblast mezi Prahou a Klínovcem,“ konstatuje Miroslav Pýcha. JOE Media může v budoucnu provozovat svou síť v Praze, na Českobudějovicku, v Plzeňském kraji a Karlovarsku.

Kompletní znění připomínek Českému telekomunikačnímu úřadu je zveřejněno zde.

autor: lukpo
Spustit audio

Související