Ostravská hvězdárna projde rekonstrukcí za 150 milionů korun

7. leden 2012
Zprávy , Zprávy

Ostravské planetárium čeká největší rekonstrukce od vzniku tohoto vědeckého zařízení. Za 150 milionů korun z evropských fondů se zájemci o vesmír dočkají digitálních projekcí, nového dalekohledu a tím pádem i lepšího pozorování oblohy. Kvůli tomu bude planetárium zavřené od letních prázdnin zřejmě až do konce příštího roku.

Tomáš Gráf, vedoucí hvězdárny a planetária, slibuje, že stopadesátimilionovou investici nebude možné přehlédnout. Nejvíce peněz skončí v hlavním sále.

„Uprostřed sálu bude klasické optomechanické planetárium, které bude subtilnější než současný jednatřicetiletý stroj. Zároveň ale v tomto sále bude po obvodu umístěno i digitální planetárium,“ říká Gráf.

Zlepší se také třeba povrch kopule, na kterou moderní technika dokáže plasticky promítnout například vývoj vesmíru. „Animovaná postavička bude moci vyjít za našimi zády, přijít před nás, říct nějaký vtip nebo nějakou astronomickou informaci a odejde zase opačným směrem. Čili kdekoliv je potom možné vygenerovat jakýkoliv obraz,“ popisuje dále šéf planetária.

Přibudou učebny pro děti, množství fyzikálních pokusů pro malé i větší návštěvníky a na své by si měli přijít i zralejší pozorovatelé. Ti ocení hlavně novinky ve hvězdárně. „Ten první krok bude spočívat v plné automatizaci obou kopulí a obou dalekohledů,“ dodává Gráf.

Proměna 150 milionů korun v nové planetárium už začala, i když zatím pouze na papíře výběrem dodavatelů. „Máme obrovskou radost, protože z prostředků školy by nebylo možno tuto zásadní rekonstrukci hvězdárny a planetária udělat,“ říká děkan Hornicko-geologické fakulty Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava Vladimír Slivka.

Do konce června budou do planetária jezdit školní výpravy a další návštěvníci jako obvykle. Pak se nadlouho dveře zavřou. Zda se Ostrava bude moci chlubit skutečným zázemím pro astronomy a kosmology všeho druhu, to zjistíme na konci roku 2013.

autor: mrk
Spustit audio