Ostravská zoo má za sebou úspěšný rok

8. leden 2012
Zprávy , Zprávy

Jubilejní šedesátý rok existence ostravské zoologické zahrady byl rokem významných událostí a rekordů. Kromě oslav 60 let trvání loni vznikly nové expozice, byly zbourány staré výběhy, přibyly nové druhy zvířat. Areál také navštívilo nejvíce lidí v celé historii.

V loňském roce zavítalo do ostravské zoo 499.383 lidí. Ve srovnání s rokem 2010 je to o 170.000 více. Ostravská zoologická zahrada se tak řadí mezi nejnavštěvovanější turistické cíle v celé České republice.

„Rekordní návštěvnost v roce 2011 zaznamenalo také výukové centrum zoo, které nabízí školám na tři desítky výukových programů s environmentální tematikou. Programů se zúčastnilo 7491 dětí ze škol nejen z Moravskoslezského kraje,“ říká mluvčí zahrady Šárka Kalousková.

Změny, které přinesl rok 2011

Hned na počátku roku byl otevřen pavilon Tanganika – významně zrekonstruovaný a upravený pavilon pro hrochy, krokodýly a další africká zvířata, jehož součástí je i velké sladkovodní akvárium s rybami z jezera, které dalo pavilonu jméno. O Velikonocích se návštěvníkům otevřela rozsáhlá akvaterarijní expozice Papua s ohroženými plazy a rybami ostrova Papua Nová Guinea.

„V průběhu roku také přibyly nové dětské koutky, interaktivní herní prvky či zbrusu nový seniorpark. Postupně také z areálu zmizely některé staré a pro chov zvířat v moderní zoologické zahradě naprosto nevyhovující zařízení,“ dodává Kalousková.

Pavilon Tanganika

Zbourána tak byla například jedna z nejstarších staveb – betonové výběhy pro medvědy. Jeho poslední obyvatelé, medvědi ušatí, se po letech strávených v těchto omezených prostorech na podzim roku 2010 přestěhovali do expozice Čitván, kterou tvoří téměř hektar velkého přírodního výběhu.

Chovatelské úspěchy zahrady

V roce 2011 se v ostravské zoo podařilo odchovat celkem 267 mláďat. „Tím největším a nejslavnějším mládětem loňského roku se bezesporu stala sloní samička Rashmi, která přišla na svět 12. dubna,“ poznamenala mluvčí zoo.

K chovatelsky velmi významným se ale řadí mnoho dalších mláďat. Poprvé se v Ostravě narodil vzácný gibon bělolící nebo pardál obláčkový. U několika mláďat se dokonce jednalo podobně jako u slůněte o prvoodchov v rámci celé republiky.

Pardál obláčkový mládě

„K takovým druhům se řadí pět mláďat vzácného a ve volné přírodě vyhubením ohroženého poláka východního, tři mláďata jehlice sladkovodní či dvě mláďata amazonka bělobřichého, menšího jihoamerického papouška. Nepřehlédnutelná jsou i mláďata ohroženého tygra ussurijského či velmi vzácného makaka lvího a kočkodana Dianina,“ připomněla Kalousková.

Ostravská zoo se v loňském roce také opět zapojila do několika repatriačních projektů na podporu populace divoce žijících zvířat bezplatným poskytnutím odchovaných mláďat pro vypuštění do volné přírody. Konkrétně se jednalo o mláďata orlosupů bradatých, sýčka obecného a sovy pálené.

Úspěchy ostravské zoologické zahrady si pochvaluje také její ředitel Petr Čolas. „Je to výsledek dlouhodobé usilovné práce velké skupiny lidí, kterým se podařilo za posledních několik let areál zoo změnit k nepoznání,“ uzavírá Čolas.

autor: tif
Spustit audio