Kraj chce do svých silnic letos investovat zhruba miliardu

11. leden 2012

Přes jednu miliardu korun budou stát letos silnice v Moravskoslezském kraji. Na obnovu, rekonstrukci stávajících i stavbu nových cest přispěje velkou měrou Evropská unie. Asi nejvýznamnější bude vybudování nového podjezdu pod železniční tratí v Třinci-Lyžbicích.

Nebezpečné přebíhání přes koleje. Každodenní situace v Třinci-Lyžbicích. Chybí podchod, který vznikne už v letošním roce. Svůj život pravidelně riskuje řada lidí.

„Lidé tudy budou chodit celý rok. Tomu věřte, protože je tu hodně lidí, kteří tudy chodí do nemocnice a kamkoliv. I kdyby tady dali mříže, tak tady budou chodit. A já asi taky,“ říká námi oslovený senior.

Letos se dokončí i obchvat Opavy, zjednoduší se taky doprava v centru Ostravy, kde se Českobratrská ulice propojí s Místeckou, potvrzuje náměstek hejtmana Miroslav Novák.

„Peníze jsou schváleny v rozpočtu České republiky, v rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury. Práce budou v letošním roce pokračovat a pokud nenastane nic mimořádného z pohledu klimatických podmínek, tak bude i dokončena,“ dodává náměstek.

Kromě nových staveb kraj plánuje i modernizaci silnic druhých a třetích tříd. Podle vedoucího odboru dopravy Iva Murase opravy vyjdou na půl miliardy korun.

„To znamená jak na Sovinecku, tak v Karlovicích, v Krnově, v Opavě, v Třinci, v Kopřivnici, Palkovice-Myslík a Frýdek-Místek – Frenštát,“ vyjmenovává nejnáročnější rekonstrukce.

Přímo ze svého rozpočtu pak krajský úřad postaví dva mosty v Kopřivnici za 120 milionů korun a kruhový objezd v Třanovicích na Frýdecko-Místecku, který bude stát zhruba 25 milionů korun.

autor: Pavla Mročková
Spustit audio

Více z pořadu