Památkáři kvůli módnímu domu Ostravica kritizují magistrát

21. leden 2012

Nečinnost majitele, ale částečně i laxní přístup ze strany města může za současný stav Módního domu Ostravica Textilia. To si myslí památkáři, kteří upozorňují na to, že Ostrava nevyužila všechny donucovací prostředky k záchraně své kulturní památky. Zákon totiž umožňuje udělit vlastníkovi, kterým je firma Amádeus Real, pokutu za jeho porušení i v řádech milionů korun.

Prvorepubliková chlouba Ostravy je podle odborníků v havarijním stavu. Místo stavařů se totiž v posledních letech o stav Módního domu stará jen počasí a vandalové. Podle památkářky Helgy Kozelské-Bencúrové je na vině její vlastník.

„Jednoznačně za stav Ostravice může jeho vlastník, který tím, že o kulturní památky nepečoval, porušil současně i zákon. Mnohokrát jsme však ostravský magistrát kontaktovali, jak výkonný orgán památkové péče, tak útvar hlavního architekta a upozorňovali na zanedbání základní údržby ze strany vlastníka a na to, že objekt není dostatečně zabezpečený,“ upozorňuje památkářka.

Právě město totiž může jako jediné na majitele přitlačit. Pokuta ale zatím nepadla žádná a pozdě přišlo také nařízení o zabezpečení havarijního stavu. Ostravica už mezitím utrpěla nenávratné škody.

Rychlá destrukce

„Podle toho, co jsme sledovali v terénu, zásadní a rychlá destrukce nastala někdy v roce 2010 jednak na nárožním objektu rozebráním střešní krytiny, dále tím, že na prostředním objektu byly odstraněny výplně okenních otvorů a dál potom následovala destrukce posledního objektu bývalé banky tím, že byla odstraněna pravděpodobně střešní krytina z vnitřních dvorů a celou zimu na přelomu let 2010 a 2011 pršelo, sněžilo,“ vypočítává škody náměstkyně Národního památkového ústavu Helga Kozelská-Bencúrová.

O reakci jsme tedy požádali i samotného vlastníka. Podle původního projektu, se kterým firma Amádeus Real v roce 2008 vyhrála, se měly zachovat všechny tři budovy Módního domu Ostravica, teď je ale nejčastěji skloňovaným slovem demolice.

„Nechci spekulovat o tom, co bylo před čtyřmi roky. My si uvědomujeme to, že situace v tuhle chvíli je taková, že potřebuje nějaké rychlé řešení. Snažíme se teď posouvat proces obnovy dál a doufám, že se dobereme k tomu, že získáme veškerá příslušná povolení a rozhodnutí tak, abychom mohli s tím objektem začít něco dělat,“ říká Jan Piskáček z developerské společnosti Amádeus Real.

Firma chce na přilehlém náměstí Edvarda Beneše vybudovat obchodní centrum, které má propojit moderní architekturu s kulturní památkou. Čtyři roky od schválení projektu se ale stavět nezačalo a Ostravica chátrá dál. A to se Ostravanům nelíbí.

Vizualizace projektu - pohled od Elektry

„Několikrát jsme na to upozorňovali, několikrát jsme to řešili s policií, ovšem to bylo zbytečné. Mohlo tam být takových patnáct hlášení a rovněž i na městskou policii. A neudělali s tím vlastně vůbec nic. Až se to rozkradlo, tak se to zabezpečilo, což je chyba,“ stěžuje si Daniel Slíva, provozní několika podniků naproti Ostravici.

Architekt: Nic jsme nezanedbali

Hlavní architekt Ostravy Cyril Vltavský ale kritiku odmítá, podle něj jeho úřad nic nezanedbal. „Samozřejmě správní orgán reaguje až na nějaký konkrétní stav. V daném případě náš odbor reagoval společně se Stavebním úřadem. Vydali jsme rozhodnutí, kterým jsme majiteli nařídili některé úpravy – mezi nimi byl třeba i požadavek na zazdění otvorů,“ říká architekt.

Loni tak Ostravica dostala také novou provizorní střechu. Poslední plány majitele s ní ale stejně nepočítají. Firma Amádeus Real už delší dobu uvažuje o zbourání nárožního domu na ulici Nádražní. K zemi by ale nově mohla jít i vzácná budova bývalé obchodní a průmyslové banky, která je také součástí komplexu. Společnost totiž zaslala na ministerstvo kultury žádost o jejím vyjmutí ze seznamu kulturních památek.

„Řízení u ministerstva kultury se vede za účelem potvrzení, že památkové hodnoty zůstaly u bývalé banky zachovány už pouze v uliční části budovy, vnitřní trakt je již bezcenný a zároveň ve velmi špatném stavu. Pokud toto ministerstvo potvrdí, bude tento objekt začleněn do nového objektu OD Ostravica a vhodně napojen na novou část projektu,“ potvrzuje zástupce společnosti Jan Piskáček.

Vše je teď na majiteli a ministerstvu kultury

Zelenou by ale definitivně dostala také přestavba nárožního domu, která už nepočítá se zachováním jeho původní podoby. S ničím z toho ovšem nesouhlasí památkáři.

„My jsme dali ministerstvu kultury doporučení nezrušit prohlášení za kulturní památku a věřím, že kulturní památka nebude zrušena,“ doufá náměstkyně památkového ústavu Helga Kozelská-Bencúrová.

Lešení, plakáty a prostor na reklamy - dnešní Ostravica

Proti je také hlavní architekt Ostravy Cyril Vltavský. Ten ale zároveň upozorňuje na riziko nekonečných sporů. „Ty domy chátrají dál, nedá se s nimi pracovat, investor je neumí oživit a výsledkem je, že ten dům může spadnout,“ varuje.

Jestli zůstane Módní dům Ostravica Textilia jen ve vzpomínkách pamětníků a nebo se dočká zasloužené rekonstrukce, můžeme zatím jen hádat. Vše je totiž na majiteli a teď i na ministerstvu kultury.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio

Více z pořadu