S žádostí na dotaci čekali před úřadem v mrazu i několik hodin

1. únor 2012

Krajský úřad v Ostravě byl už od rána v obležení. Šance získat až 60.000 korun na nový kotel přilákala několik stovek lidí. Mnozí neváhali a navzdory mrazivému počasí čekali před úřadem i několik hodin - a někteří tam i nocovali. Dotace na modernější kotle by měla pomoci zlepšit těžce zkoušené ovzduší na Ostravsku.

Je pět minut před otevřením podatelny. I když je všem jasné, že šanci může mít jen prvních zhruba 330 zájemců, v nekonečné frontě je klid. Pánové Miroslav a Jaroslav stojí za sebou a věří, že budou mít štěstí.

„Nic jiného mi nezbývá. Kotel bych si pořídil, i kdyby nebyla dotace, ale ne dnes. Šedesát tisíc na normální kotel pro standardní rodinný domek je určitě dost,“ říká jeden z mužů.

Oba pánové takovou frontu čekali. Rekordmanem je ovšem pan Rudolf Navrátil z Vřesiny. Stojí úplně první a jeho zčervenalé oči dokazují, že obětoval celou noc. „Stojím tady už od tří hodin odpoledne. Kotel potřebujeme nutně,“ odpovídá ochotně na naše otázky.

Starší manželé neváhali a notně si přivstali. Jejich třicetiletý kotel už potřebuje vyměnit. „Určitě je to dobrá pomoc, pro nás důchodce. My jsme přišli kolem šesté hodiny,“ říká paní.

Za tři hodiny bylo po všem

Nakonec to trvalo pouhé tři hodiny. Za 180 minut zájemci 20 milionů korun doslova rozebrali. Pak už ale nebylo co rozdávat.

„I přes velký nápor na podatelnu Krajského úřadu Moravskoslezského kraje se podařilo zajistit plynulý příjem všech žádostí a během dopoledne se situaci podařilo zvládnout. Úspěšný žadatel dotace obdrží přibližně do dvou měsíců od podání žádosti vyrozumění o poskytnutí dotace,“ potvrdila mluvčí kraje Šárka Vlčková.

Žadatel o dotaci musí kotel provozovat alespoň patnáct let a musí také úředníkům umožnit kontrolu topeniště. Na koupi a instalaci nového kotle a likvidaci starého bude mít devět měsíců. Peníze budou vypláceny zpětně.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu