Nový areál Colours of Ostrava bude pro 35.000 lidí

3. březen 2012
Zprávy , Zprávy

Colours of Ostrava letos nabídnou nejdražší program ve své historii. Druhou dekádu zahájí multižánrový festival s rozpočtem převyšujícím 40 milionů korun, což je dvojnásobek jiných ročníků. Do nového areálu Dolní oblasti Vítkovic ale díky tomu přijede od 12. do 15. července koncertovat celá plejáda světových hvězd.

Björk, Bobby McFerrin, Antony and the Johnsons, Flaming Lips, šansoniérka ZAZ nebo poslední potvrzená megastar Alanis Morissette. To jsou jména, která budou letos táhnout na Colours of Ostrava, ale zároveň vypálí pořádnou díru do peněženky pořadatelům. Díky novém areálu si to ale mohou dovolit.

„My jsme usoudili, že jestliže máme větší areál, tak máme poprvé šanci zkusit hrábnout do takových našich rezerv a vytvořit program, který přiláká více lidí. To prostě nejde bez toho zariskovat,“ říká ředitelka festivalu Zlata Holušová.

Aby se ovšem pořadatelům tento krok vyplatil, musí nový areál zaplnit téměř do posledního místa, což dělá 35.000 prodaných lístků. Zatím jich je pryč přibližně jedna třetina, ale do festivalu ještě pořád daleko. Jedenáctý ročník navíc bude plný hudebních lákadel a jak slibuje Zlata Holušová, každý si v nabídce opět najde svou krevní skupinu.

„Jsou tady velké hvězdy současné taneční scény, ať už je to Parov Stelar Band, Animal Collective nebo Banco de Gaia. Jsou tady hvězdy popu, což je bezesporu Alanis Morissette, hvězdy avantgardy – Björk, Antony and the Johnsons. A samozřejmě génius Bobby McFerrin, tedy taková třešnička na dortě. A pak je tady řada výborných tuzemských kapel,“ vyjmenovává Holušová.

Nejen divadelní scénu čeká boom

Chybět nebude samozřejmě ani pestrá nabídka divadel, které v letošním roce čeká tak trochu boom. Kromě kryté scény v areálu dolu Hlubina se totiž herci objeví také ve zbrusu novém Plynojemu, který má zároveň suplovat zaniklou kostelní scénu.

Plán areálu

„Samotný plynojem bude mít tu atmosféru kryté velké komorní scény. Nabízí nám i tu možnost mít větší divadla,“ potvrzuje technický ředitel festivalu Daniel Krečmer

Kapacitně se ale nafoukly i ostatní scény. Třeba před tu hlavní se nově vejdou všichni návštěvníci festivalu, tedy plných 35.000 lidí.

„Je to hlavním záměrem. Tak, aby se nemohlo stát, že ti, co chtějí vidět hlavní hvězdu, aby se k ní vlastně nedostali. Program je nastavený tak, že hraje hlavní scéna, ostatní scény téměř nehrají. Skončí hlavní scéna a lidé se rozprostřou na další,“ vysvětluje Krečmer.

Konkrétně si pak mohou vybrat z ryze české scény, klubu, Plynojemu nebo polokryté Fresh stage, kde se představí mladé progresivní kapely z celého světa.

Pořadatelé odtajnili pořadí vystoupení

Pořadatelé v tomto týdnu odtajnili také pořadí, v jakém interpreti na festivalu vystoupí. „Kronos Quartet s Kimim Pohjonenem a pak Björk zahajují čtvrtek. V pátek uvidí na hlavní scéně Dana Bártu, potom Bobbyho McFerrina, Antony and the Johnsons a Flaming Lips,“ říká Zlata Holušová.

Staff Benda Bilili

V sobotu po sobě vystoupí ZAZ, Alanis Morissette a Animal Collective. „V neděli pak uvidíme Staff Benda Bilili, fantastické vozíčkáře, kteří ohromili celý svět svou úžasnou pozitivitou,“ upozorňuje Holušová.

A to pořád není všechno. Hudební menu 11. ročníku Colours of Ostrava doplní během zbývajících měsíců ještě dalších 18 zahraničních jmen. Bližší informace o festivalu jsou na webu www.colours.cz.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio