Armáda spásy nabízí lidem bez domova bydlení nanečisto

9. březen 2012

Muži bez domova se učí v Ostravě-Mariánských Horách samostatně bydlet. Centrum sociálních služeb Armády spásy tam před nedávnem odstartovalo takzvané tréninkové bydlení. V současné době v něm bydlí sedm lidí, kteří do něj přešli z azylového domu.

Trénink na běžný život - to se odehrává za zdmi jedné z budov velkého areálu centra sociálních služeb. Sedm mužů bez domova se tam snaží překonat propast mezi životem na ulici a normálním životem. Ani jeden z nich ale nechtěl promluvit na mikrofon. Začali totiž pracovat a o svůj nový začátek mají strach.

Vydali jsme se proto do protějšího azylového domu. Na chodbě potkáváme pana Evžena Vojkůvku, který právě zametá. Jednašedesátiletý muž zve do pečlivě uklizené kuchyňky.

„Dá se tady uvařit. Nakoupíme si potraviny a přichystáme to, co máme rádi. Na ulici jsem žil pět roků. Tady jsem potom měl možnost se ubytovat a dnes už mám svou situaci částečně vyřízenou,“ říká třesoucím se hlasem.

Panu Evženovi se nevypráví snadno, po tvářích mu tečou slzy a často nemůže vůbec mluvit dál. Přál by si žít v tréninkovém bydlení a získat vlastní byt. „Člověk by tam měl soukromí a aspoň by si to přizpůsobil podmínkám domu,“ dodává.

Pan Evžen je po obrně a má částečný invalidní důchod, přesto by chtěl pracovat. „No určitě. Člověk je rád, když má nějakou činnost. Mohl bych dělat třeba vrátného, nějaké sedavé práce,“ přemítá pan Evžen.

Do tréninkového bytu pan Evžen zatím nemůže. Kvůli velkému zájmu je v pořadníku. Každý klient navíc musí splnit určité podmínky.

„Aby ten člověk byl minimálně dva měsíce v azylovém domě, abychom ho poznali. Ten člověk by neměl mít problémy s dodržováním pravidel, se zodpovědností. Měl by schopen být sám navařit, kolem sebe uklidit a tak dále,“říká vedoucí centra Daniel Cieslar.

Stejně jako ostatní neziskovky v kraji i Armádu spásy ohrožuje nedostatek peněz. Zatím doufá, že se jí novou službu podaří udržet.

autor: Jana Jeckelová
Spustit audio

Více z pořadu