V Ostravě ožívá stará dáma – Vysoká pec č. 1

20. březen 2012
Zprávy , Zprávy

Paříž má Eiffelovku, Praha Petřínskou rozhlednu, Ostrava ode dneška Vysokou pec číslo 1. Památkově chráněná stavba se po roce úprav proměnila ve vyhlídku, po které vede i naučná trasa o výrobě surového železa. Stará dáma, jak se někdy peci taky říká, je tak první památkou z Dolní oblasti Vítkovice, která se vrací zpět do života.

Helma. První, co dostanete od průvodců, když se na prohlídku pece vydáte. A pak jdete rychle směrem ke skipovému výtahu, který kdysi do pece nakládal suroviny.

„Je zde použita stejná technologie jako u lanovky na Petřín. Takže je to klasická lanovka, která jezdí po kolejničkách, a nahoru je tahaná ocelovým lanem,“ vysvětluje David Krčmář ze sdružení Dolní oblast Vítkovice.

Vyhlídka je ve výšce 60 metrů. Odtud můžete vidět Lysou horu či Těšínské Beskydy. Na druhou stranu se otevírá pohled na Ostravu a průhled do Polska.

Aby si lidé ostravskou starou dámu mohli prohlédnout, rok na ní pracovali odborníci. Odstrojili z ní nepotřebné, postavili schodiště, vyhlídku a hlavně skipový výtah, který lidi vozí nahoru.

Vysoká pec je otevřená ode dneška každý den mimo pondělky. Počet prohlídek i počet návštěvníků je ale omezený a průvodci radí, abyste děti do tří let raději nechali doma. Mají totiž malé hlavy, na kterých moc nedrží ochranné helmy.

Na podzim se otevřou další památky

V sousedství pece se na podzim naplno otevřou další památky, třeba unikátní plynojem, který se promění v multifunkční kongresový sál. Navrhnul ho architekt Jan Pleskot.

Celková investice do památkové Dolní oblasti Vítkovice se má v budoucnu počítat na 2,5 miliardy korun. Jednu získalo stejnojmenné sdružení z evropských fondů.

autor: mik
Spustit audio